Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Objawy niedoboru widoczne gołym okiem. Zaczynamy tyć, mamy suchą skórę

9

Niedobór jodu jest niezwykle groźny dla naszego organizmu i może doprowadzić do rozwoju niedoczynności tarczycy lub wola tarczycy. Dlatego warto zadbać o odpowiedni poziom tego pierwiastka w naszym organizmie. Sprawdź, jakie są objawy i przyczyny niedoboru tego pierwiastka oraz w jakich produktach jest go najwięcej.

Łosoś zawiera dużo jodu. Warto go jeść
Łosoś zawiera dużo jodu. Warto go jeść (Getty Images)

Niedobór jodu – przyczyny i objawy

Niedobór jodu może mieć związek z miejscem zamieszkania. W regionach nadmorskich ciężko o niedobór tego pierwiastka, ponieważ sporo jodu znajduje się we wdychanym powietrzu. Poza tym znajduje się on w glebie, a dzięki temu również w roślinach i zwierzętach, które się nimi żywią.
Na zbyt niskie stężenie jodu w organizmie narażeni są bardziej Polacy zamieszkujący tereny oddalone od Morza Bałtyckiego. Dlatego np. w południowej części Polski jod uzupełnić można spożywając produkty, które zawierają jego znaczne ilości.

Przyczyną niedoboru jodu może być również spożywanie produktów, w których obecne są związki wolotwórcze. Powodują one blokadę wbudowywania jodu do hormonów tarczycy. Rodanki, bo o nich mowa, występują m. in: w szpinaku, kapuście, rzepie oraz brukselce. Poza tym słabsze wchłanianie jodu w układzie pokarmowym, może być spowodowane piciem zbyt dużej ilości wody z zawartością wapnia.

Zbyt małej ilości jodu w organizmie najczęściej towarzyszą objawy takie jak: zmęczenie, spadek energii, wzrost masy ciała, uczucie chłodu, problemy skórne, problemy z nauką, rozkojarzenie, zaburzenia funkcji poznawczych, opóźnienie w rozwoju fizycznym u dzieci, guzki tarczycowe oraz niedoczynność tarczycy.

Żeby uzupełnić brakujące ilość jodu w naszym organizmie należy spożywać przede wszystkim ryby morskie, np. świeżego dorsza, śledzia, halibuta oraz mintaja. Poza tym ten cenny pierwiastek zwierają również: wędzony łosoś, kawior, owoce morza, kawior, kefir, mleko, ser gouda, chleb żytni, brązowy ryż, sól jodowana i woda o wysokiej zawartości jodu. Spotkamy go także w sałacie, rzepie, kukurydzy, pomidorach, białej fasoli, jabłkach oraz pomarańczach.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić