Niedobór jodu – przyczyny i objawy
Niedobór jodu może mieć związek z miejscem zamieszkania. W regionach nadmorskich ciężko o niedobór tego pierwiastka, ponieważ sporo jodu znajduje się we wdychanym powietrzu. Poza tym znajduje się on w glebie, a dzięki temu również w roślinach i zwierzętach, które się nimi żywią.
Na zbyt niskie stężenie jodu w organizmie narażeni są bardziej Polacy zamieszkujący tereny oddalone od Morza Bałtyckiego. Dlatego np. w południowej części Polski jod uzupełnić można spożywając produkty, które zawierają jego znaczne ilości.
Zobacz także: To dlatego ciągle jesteś zmęczony. Groźny niedobór
Przyczyną niedoboru jodu może być również spożywanie produktów, w których obecne są związki wolotwórcze. Powodują one blokadę wbudowywania jodu do hormonów tarczycy. Rodanki, bo o nich mowa, występują m. in: w szpinaku, kapuście, rzepie oraz brukselce. Poza tym słabsze wchłanianie jodu w układzie pokarmowym, może być spowodowane piciem zbyt dużej ilości wody z zawartością wapnia.
Zbyt małej ilości jodu w organizmie najczęściej towarzyszą objawy takie jak: zmęczenie, spadek energii, wzrost masy ciała, uczucie chłodu, problemy skórne, problemy z nauką, rozkojarzenie, zaburzenia funkcji poznawczych, opóźnienie w rozwoju fizycznym u dzieci, guzki tarczycowe oraz niedoczynność tarczycy.
Zobacz także: Szkodliwe gatunki ryb. Nie jedz ich
Żeby uzupełnić brakujące ilość jodu w naszym organizmie należy spożywać przede wszystkim ryby morskie, np. świeżego dorsza, śledzia, halibuta oraz mintaja. Poza tym ten cenny pierwiastek zwierają również: wędzony łosoś, kawior, owoce morza, kawior, kefir, mleko, ser gouda, chleb żytni, brązowy ryż, sól jodowana i woda o wysokiej zawartości jodu. Spotkamy go także w sałacie, rzepie, kukurydzy, pomidorach, białej fasoli, jabłkach oraz pomarańczach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl