Najważniejsze zalety jarmużu
Jarmuż jest niskokalorycznym warzywem liściastym, które jest botanicznie spokrewnione z kapustą. Zawiera białko, tłuszcz, węglowodany oraz znaczącą ilość błonnika pokarmowego.
W jego skład wchodzą cenne witaminy (witamina A, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witamina C, E oraz K), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód) i mikroelementy (miedź, mangan, cynk i selen).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do najważniejszych zalet zdrowotnych jarmużu należą:
- wsparcie układu nerwowego,
- obniżenie cholesterolu i profilaktyka miażdżycy,
- działanie przeciwnowotworowe (zmniejsza ryzyko rozwoju raka płuc, prostaty, piersi i jelita grubego),
- ochrona przed bakterią Helicobacter pylori,
- wzmocnienie naczyń krwionośnych, zmniejszenie widoczności siniaków.
Jak przygotować jarmuż?
Jarmuż można spożywać zarówno w formie samodzielnej przekąski, jak i w formie dodatku do potrawy (sałatki, makaronu, koktajlu, zupy-kremu). Oto trzy przepisy, które warto wypróbować:
Czytaj także: Jedz regularnie. Silnie wspomaga pracę mózgu
1. Przekąska
W przypadku samodzielnej przekąski nie chodzi oczywiście o spożywanie surowych liści, lecz o jarmużowe chipsy. Wystarczy umyć i osuszyć liście, skropić je oliwą, posypać solą i ulubionymi przyprawami, po czym upiec w piekarniku (pilnując, by liście nie nachodziły na siebie). Po 5 minutach pieczenia w 160 stopniach Celsjusza uzyskamy chrupiącą, aromatyczną i zdrową przekąskę!
2. Sałatka z komosą ryżową
Pokrój jarmuż na kawałki, zmieszaj liście z ugotowaną komosą ryżową, pokrojonym w kostkę awokado, prażonymi orzechami włoskimi, nasionami słonecznika i ulubionym serem (np. fetą). Całość polej dressingiem z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
3. Mleczny koktajl
Weź garść jarmużu, banana i jagody. Zblenduj do gładkości wraz z odpowiednią ilością (100-150 ml, w zależności od pożądanej konsystencji) mleka (np. roślinnego) lub jogurtu, dodaj miodu lub syropu klonowego oraz odrobinę soku z limonki, by wzbogacić smak.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.