Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 

Obniża cholesterol, chroni przed rakiem. Możesz nim smarować pieczywo

24

Jest jednym z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. Czosnek nie tylko doskonale podkreśla smak potraw, ale również wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Nie każdy jednak wie, że istnieje czarny czosnek, po który również warto sięgać regularnie.

Obniża cholesterol, chroni przed rakiem. Możesz nim smarować pieczywo
Czarny czosnek słynie z właściwości przeciwnowotworowych (WP)

Czarny czosnek pochodzi z Azji, a konkretnie jest związany z kuchnią koreańską. Nie jest jednak odmianą czosnku, którego używamy na co dzień, a jego przetworzoną wersją. Proces produkcji polega na tym, że zwykły czosnek przez ponad miesiąc jest podawany działaniu wysokiej temperatury i trzymany w pomieszczeniu o wysokiej wilgotności. Wprawdzie ma w sobie mniej allicyny niż świeży czosnek, ale podczas procesu fermentacji substancja ta zostaje przekształcona w prozdrowotne flawonoidy i alkaloidy.

Ten produkt spożywczy staje się coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie. Warto dodawać go do sosów, dressingów, potraw z makaronu, sałatek, farszów, czerwonego mięsa, tłustych ryb lub smarować nim pieczywo. Włączając czarny czosnek do codziennego menu, dostarczymy do naszego organizmu wiele cennych elementów, takich jak witamina C, B6, selen, fosfor, magnez, cynk i wapń.

Jak się okazuje ten rarytas ma także wiele prozdrowotnych właściwości. Podnosi odporność, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego i nerwowego oraz świetnie sprawdza się przy leczeniu objawów grypy i przeziębienia. Pomaga obniżyć ciśnienie, wyregulować poziom cukru, oczyszcza ciało z toksyn, wspomaga prawidłową pracę tarczycy, pomaga na bóle stawów, opóźnia proces starzenia się organizmu oraz wzmacnia nasze włosy, skórę i paznokcie.

Po czarny czosnek powinny sięgać osoby ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dzięki temu będą mniej narażone na rozwój miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Poza tym ten superfood zawiera przeciwutleniacze, które chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Zaginięcie Beaty Klimek. Policja przed domem Jana Klimka
Pożary w Japonii. Ponad 600 hektarów w ogniu
Leśnik: To nie są "biedne sierotki". Grożą za to surowe kary
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić