Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Obniża cholesterol, chroni przed udarem. Nie żałuj sobie

6

Wysoki cholesterol to problem, który dotyka coraz większej grupy mieszkańców naszego kraju. Lekarze od dawna ostrzegają, że zaburzona gospodarka lipidowa zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i wystąpienia niebezpiecznych incydentów kardiologicznych. Żeby tego uniknąć, należy przede wszystkim zadbać o zdrową dietę. Dowiedz się, po jakie produkty warto sięgać regularnie, a z jakiej żywności powinniśmy zrezygnować.

Obniża cholesterol, chroni przed udarem. Nie żałuj sobie
Bakłażan pomaga obniżyć cholesterol (Licencjodawca, libin jose)

Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi sprzyja pojawieniu się miażdżycy oraz wystąpieniu ataku mięśnia sercowego, choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu. Jak wynika z badań statystycznych, dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego są odpowiedzialne za najwięcej zgonów w naszym kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cholesterol a mózg. Zobacz, jak na niego wpływa

Do nieprawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie przyczyniają się takie czynniki jak niezdrowa dieta, brak regularnej aktywności fizycznej, palenie papierosów, regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu i predyspozycje genetyczne. W trosce o nasze zdrowie każdy z nas powinien regularnie wykonywać badania krwi. Jeżeli okaże się, że stężenie cholesterolu w naszym krwiobiegu odbiega od normy, wówczas powinniśmy jak najszybciej zmienić nasze niezdrowe przyzwyczajenia.

W tym przypadku bardzo istotną rolę odgrywa zmiana codziennego jadłospisu. W pierwszej kolejności należy z niego wyeliminować takie produkty jak fast foody, czerwone mięso, wysokoprzetworzoną żywność, napoje gazowane, smażone dania i potrawy bogate w tłuszcze trans, cukier i sól. Z kolei w naszej diecie powinno znaleźć się więcej warzyw i owoców bogatych w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Warto również pamiętać o spożywaniu dużych ilości błonnika pokarmowego.

Osoby z wysokim cholesterolem powinny sięgać m.in. po produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, tłuste ryby morskie, oliwę z oliwek, orzechy, czosnek, zieloną herbatę, owoce cytrusowe i jagodowe, awokado, jabłka i gruszki ze skórką, truskawki, marchew, bakłażany i karczochy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy incydent w USA. Pies postrzelił właściciela
Łoś wyskoczył jej przed samochód. 19-latka trafiła do szpitala
Zaginęła 29-letnia Dominika z Wrocławia. Telefon zamilkł, nie pojawiła się w umówionym miejscu
22-latek stracił panowanie nad kierownicą. Na łuku doszło do czołowego zderzenia
Zero wyczucia! Partner Alishy Lehmann rozwścieczył kibiców
Kierowca BMW wyprzedził na pasach. Szybko pożałował
Nie żyje zasłużony policjant. Dariusz Biskup miał 52 lata
Sprawdzi się zamiast tui. Rośnie szybko i cały rok jest zielony
Władze Białegostoku przemówiły po śmierci Kononowicza. Odnieśli się do zarzutów
Zawieszenie broni na Ukrainie. "Putinowi trudno zgodzić się na to"
Publiczna egzekucja w Korei Północnej. Rozstrzelanie i palenie zwłok
To pierwszy taki przypadek. To może być rewolucja w leczeniu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić