Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Obniża cholesterol, chroni przed zakrzepicą. Wzmacnia wątrobę i trzustkę

6

Zatkanie żył i tętnic prowadzą do poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego, a nawet do śmierci. Żeby zadbać o naczynia krwionośne i oczyścić organizm z toksyn należy wzbogacić codzienne menu o kilka zdrowych produktów. Sprawdź które artykuły spożywcze powinny pojawiać się częściej na twoim stole.

Jednym z produktów wzmacniających tętnice jest kurkuma
Jednym z produktów wzmacniających tętnice jest kurkuma (Getty Images)

Czosnek to naturalny antybiotyk zawierający przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Spożywanie czosnku wspiera kondycję naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca i udaru krwotocznego. Zjedzenie kilku ząbków dziennie pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Wzmacnia naczynia krwionośne i chroni przed zakrzepami.

Jabłka zawierają pektyny - naturalny błonnik, który wiąże cholesterol w jelitach, dzięki czemu nie jest on wchłaniany do krwiobiegu. Te owoce są również bogatym źródłem flawonoidów, które zmniejszają prawdopodobieństwo pojawienia się problemów z sercem nawet o 50 proc.

Kolejny owoc, który wzmocni nasz układ sercowo-naczyniowy to granat. Sok z owoców granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które odblokowują naczynia krwionośne i obniżają ryzyko nadciśnienia tętniczego. Poza tym jego regularne spożywanie chroni organizm przed miażdżycą, a żyły i tętnicę przed uszkodzeniami.

Kurkuma to przyprawa mająca szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga osoby cierpiące na dolegliwości związane z układem trawiennym, wątrobą i trzustką. Działa antybakteryjnie i rozkurczowo, a także przyśpiesza gojenie blizn. Kurkuma zawiera polifenole wpływające pozytywnie na kondycję naszego serca i udrażniające naczynia krwionośne. Ponadto te organiczne związki chemiczne chronią nasz organizm przed zawałem, udarem i nowotworami.

Nie od dzisiaj wiadomo, że ryby są bardzo zdrowe. Jedzenie ich dostarcza do organizmu zdrowych kwasów omega-3, które regulują stężenie cholesterolu, gospodarkę lipidową oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu i serca. Do ryb najbardziej przyjaznych układowi sercowo-naczyniowemu należą: makrela, tuńczyk, pstrąg, sardynka i łosoś.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić