Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Obniża cholesterol, chroni przed zakrzepicą. Wzmacnia wątrobę i trzustkę

6

Zatkanie żył i tętnic prowadzą do poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego, a nawet do śmierci. Żeby zadbać o naczynia krwionośne i oczyścić organizm z toksyn należy wzbogacić codzienne menu o kilka zdrowych produktów. Sprawdź które artykuły spożywcze powinny pojawiać się częściej na twoim stole.

Jednym z produktów wzmacniających tętnice jest kurkuma
Jednym z produktów wzmacniających tętnice jest kurkuma (Getty Images)

Czosnek to naturalny antybiotyk zawierający przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Spożywanie czosnku wspiera kondycję naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca i udaru krwotocznego. Zjedzenie kilku ząbków dziennie pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Wzmacnia naczynia krwionośne i chroni przed zakrzepami.

Jabłka zawierają pektyny - naturalny błonnik, który wiąże cholesterol w jelitach, dzięki czemu nie jest on wchłaniany do krwiobiegu. Te owoce są również bogatym źródłem flawonoidów, które zmniejszają prawdopodobieństwo pojawienia się problemów z sercem nawet o 50 proc.

Kolejny owoc, który wzmocni nasz układ sercowo-naczyniowy to granat. Sok z owoców granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które odblokowują naczynia krwionośne i obniżają ryzyko nadciśnienia tętniczego. Poza tym jego regularne spożywanie chroni organizm przed miażdżycą, a żyły i tętnicę przed uszkodzeniami.

Kurkuma to przyprawa mająca szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga osoby cierpiące na dolegliwości związane z układem trawiennym, wątrobą i trzustką. Działa antybakteryjnie i rozkurczowo, a także przyśpiesza gojenie blizn. Kurkuma zawiera polifenole wpływające pozytywnie na kondycję naszego serca i udrażniające naczynia krwionośne. Ponadto te organiczne związki chemiczne chronią nasz organizm przed zawałem, udarem i nowotworami.

Nie od dzisiaj wiadomo, że ryby są bardzo zdrowe. Jedzenie ich dostarcza do organizmu zdrowych kwasów omega-3, które regulują stężenie cholesterolu, gospodarkę lipidową oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu i serca. Do ryb najbardziej przyjaznych układowi sercowo-naczyniowemu należą: makrela, tuńczyk, pstrąg, sardynka i łosoś.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźby wobec Jerzego Owsiaka. Trwa już kilkanaście postępowań
Janusz Palikot w szpitalu. "Czekam na diagnozę"
"Patrzcie pod nogi". Leśnik nie dowierzał, chwycił za telefon
Przyznała opiekę nad Sarą ojcu. Ujawnili nazwisko
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Policja szukała go w jego domu
Wyławia ciała z rzek. Ocenił szanse na znalezienie ofiar tragedii w Waszyngtonie
Incydent podczas kolędy w Iławie. Interweniowała policja
Namocz gąbkę i włóż do przegródek pralki. Uciążliwy problem zniknie
Kolbuszowa. Bójka nauczyciela z uczniem. Psycholog: "Dyskwalifikujące"
Atak ukraińskich dronów. Uderzyli w największą rafinerię ropy w Rosji
Miały przed sobą całe życie. Młodziutkie siostry zginęły w katastrofie
Nie tylko do gotowania. Tak wykorzystasz popularną przyprawę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić