pogoda
Warszawa
16°

Obniża cholesterol, chroni przed zakrzepicą. Wzmacnia wątrobę i trzustkę

6

Zatkanie żył i tętnic prowadzą do poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego, a nawet do śmierci. Żeby zadbać o naczynia krwionośne i oczyścić organizm z toksyn należy wzbogacić codzienne menu o kilka zdrowych produktów. Sprawdź które artykuły spożywcze powinny pojawiać się częściej na twoim stole.

Jednym z produktów wzmacniających tętnice jest kurkuma
Jednym z produktów wzmacniających tętnice jest kurkuma (Getty Images)

Czosnek to naturalny antybiotyk zawierający przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Spożywanie czosnku wspiera kondycję naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca i udaru krwotocznego. Zjedzenie kilku ząbków dziennie pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Wzmacnia naczynia krwionośne i chroni przed zakrzepami.

Jabłka zawierają pektyny - naturalny błonnik, który wiąże cholesterol w jelitach, dzięki czemu nie jest on wchłaniany do krwiobiegu. Te owoce są również bogatym źródłem flawonoidów, które zmniejszają prawdopodobieństwo pojawienia się problemów z sercem nawet o 50 proc.

Kolejny owoc, który wzmocni nasz układ sercowo-naczyniowy to granat. Sok z owoców granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które odblokowują naczynia krwionośne i obniżają ryzyko nadciśnienia tętniczego. Poza tym jego regularne spożywanie chroni organizm przed miażdżycą, a żyły i tętnicę przed uszkodzeniami.

Kurkuma to przyprawa mająca szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga osoby cierpiące na dolegliwości związane z układem trawiennym, wątrobą i trzustką. Działa antybakteryjnie i rozkurczowo, a także przyśpiesza gojenie blizn. Kurkuma zawiera polifenole wpływające pozytywnie na kondycję naszego serca i udrażniające naczynia krwionośne. Ponadto te organiczne związki chemiczne chronią nasz organizm przed zawałem, udarem i nowotworami.

Nie od dzisiaj wiadomo, że ryby są bardzo zdrowe. Jedzenie ich dostarcza do organizmu zdrowych kwasów omega-3, które regulują stężenie cholesterolu, gospodarkę lipidową oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu i serca. Do ryb najbardziej przyjaznych układowi sercowo-naczyniowemu należą: makrela, tuńczyk, pstrąg, sardynka i łosoś.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 16.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nowy trend z udziałem zwierząt. Weterynarz apeluje: nie róbcie tego!
W stanie Nowy Jork poderwali drony. Poszukują dwuletniego Kalafiora
Sąd obstaje przy swoim. 5 lat więzienia za spowodowanie wypadku z 3 ofiarami śmiertelnymi
Wypadek awionetki na Śląsku. Policja: są ranni
To już pewne. Burza geomagnetyczna nad Polską
Wilki pod Krakowem. Zagryzły zwierzęta. Mieszkańcy się boją
Grupowe zakażenie salmonellą w Kętrzynie. 19 osób wciąż w szpitalach
Tragiczny wypadek żołnierzy. Służyli na granicy z Meksykiem
Zignorował znak i zderzył się z miejskim autobusem. Kierowca z Ukrainy usłyszał zarzut
Ronaldo i Messi zagrają razem? Twierdzi, że jest to możliwe
Plaga włamań nad polskim morzem. Mieszkańcy wzięli sprawy w swoje ręce
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić