Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Obniża cholesterol, chroni przed zakrzepicą. Wzmacnia wątrobę i trzustkę

6

Zatkanie żył i tętnic prowadzą do poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego, a nawet do śmierci. Żeby zadbać o naczynia krwionośne i oczyścić organizm z toksyn należy wzbogacić codzienne menu o kilka zdrowych produktów. Sprawdź które artykuły spożywcze powinny pojawiać się częściej na twoim stole.

Jednym z produktów wzmacniających tętnice jest kurkuma
Jednym z produktów wzmacniających tętnice jest kurkuma (Getty Images)

Czosnek to naturalny antybiotyk zawierający przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Spożywanie czosnku wspiera kondycję naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca i udaru krwotocznego. Zjedzenie kilku ząbków dziennie pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Wzmacnia naczynia krwionośne i chroni przed zakrzepami.

Jabłka zawierają pektyny - naturalny błonnik, który wiąże cholesterol w jelitach, dzięki czemu nie jest on wchłaniany do krwiobiegu. Te owoce są również bogatym źródłem flawonoidów, które zmniejszają prawdopodobieństwo pojawienia się problemów z sercem nawet o 50 proc.

Kolejny owoc, który wzmocni nasz układ sercowo-naczyniowy to granat. Sok z owoców granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które odblokowują naczynia krwionośne i obniżają ryzyko nadciśnienia tętniczego. Poza tym jego regularne spożywanie chroni organizm przed miażdżycą, a żyły i tętnicę przed uszkodzeniami.

Kurkuma to przyprawa mająca szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga osoby cierpiące na dolegliwości związane z układem trawiennym, wątrobą i trzustką. Działa antybakteryjnie i rozkurczowo, a także przyśpiesza gojenie blizn. Kurkuma zawiera polifenole wpływające pozytywnie na kondycję naszego serca i udrażniające naczynia krwionośne. Ponadto te organiczne związki chemiczne chronią nasz organizm przed zawałem, udarem i nowotworami.

Nie od dzisiaj wiadomo, że ryby są bardzo zdrowe. Jedzenie ich dostarcza do organizmu zdrowych kwasów omega-3, które regulują stężenie cholesterolu, gospodarkę lipidową oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu i serca. Do ryb najbardziej przyjaznych układowi sercowo-naczyniowemu należą: makrela, tuńczyk, pstrąg, sardynka i łosoś.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Hiszpania pod presją NATO. Premier szuka kompromisu
Real Madryt awansuje po emocjonującym meczu z Atletico. Trener nie był zachwycony
Bukszpan szybko się zagęści. Wystarczy, że zrobisz to wczesną wiosną
Rosyjska FSB informuje o próbie ataku na rosyjskich wojskowych
Zrób wywar i podlej maliny. W sezonie będą uginać się od owoców
Gratka dla fanów Gene'a Hackmana. Kinoteka zaprasza na specjalne projekcje
Myśleli, że to złamanie. Druzgocąca diagnoza dla 13-latka
Kontrowersje wokół prezentacji Tesli przed Białym Domem. "Poparcie na sprzedaż"
Rozwód bez sądu? Nowe rozwiązania w Polsce
21-latka leciała z Tel Awiwu. Oto co warszawscy celnicy znaleźli w jej walizce
Polak zaginął w dżungli. Bliscy zabierają głos. "Będziemy napierać"
Niepokojące wieści dla rolników. Muszą przygotować się na trudne warunki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić