Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Obniża cholesterol i trójglicerydy. Wypij łyżkę przed posiłkiem

8

Chociaż najczęściej używa się go ze względów smakowych, jako dodatek kulinarny do sosów mięsnych czy sałatek, to okazuje się, że ocet balsamiczny może wspierać nasze zdrowie. W tym celu najlepiej pić go przed lub po posiłku.

Obniża cholesterol i trójglicerydy. Wypij łyżkę przed posiłkiem
Jakie właściwości ma ocet balsamiczny? (Licencjodawca, Michelle Lee Arnold)

Podczas produkcji octu balsamicznego zagęszczony moszcz winogronowy wlewa się do drewnianych beczek, gdzie ulega fermentacji. Ciecz leżakuje w ten sposób i dojrzewa nawet przez kilka lat.

Tradycyjny i oryginalny ocet ma gęstą konsystencję, prawie całkowicie czarną barwę i słodko-kwaśny smak.

Najczęściej wytwarzany jest z czerwonej odmiany winogron Lambrusco lub białej Trebbiano. Od czasów średniowiecza powstaje we Włoszech w regionie Emilia-Romania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zdrowotne właściwości grzybów. Wymiatają cholesterol z organizmu

Ze względu na swój charakterystyczny smak doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa, gotowanych i grillowanych warzyw, potraw z ryżu i makaronu, dań rybnych, warzywnych i owocowych sałatek oraz sosów, serów i deserów.

Po ocet balsamiczny warto sięgać nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale również z powodu wielu prozdrowotnych właściwości.

Dzięki obecności przeciwutleniaczy redukuje nadmiar wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny, zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów i opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu.

Zawiera również cenne związki mineralne, takie jak wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Ocet balsamiczny działa również antybakteryjnie i antyseptycznie, a także pomaga wyregulować stężenie cukru we krwi i obniżyć zbyt wysoką wartość ciśnienia tętniczego.

Ponadto przyczynia się do zmniejszenia wysokiego poziomu złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Usprawnia również pracę układu immunologicznego i wpływa korzystnie na trawienie.

Żeby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania octu balsamicznego, najlepiej wybrać produkt pozbawiony substancji konserwujących i sztucznych barwników.

1-2 łyżki octu balsamicznego można spożyć bez rozcieńczenia lub wypić, rozrabiając go w szklance wody.

Możemy go pić zarówno rano przed spożyciem pierwszego posiłku, jak i po zjedzeniu tłustej i ciężkostrawnej potrawy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Polityka Trumpa odstrasza turystów. USA mogą stracić miliardy
Nie chcą upamiętnić Jana Pawła II. Ostry spór w znanym mieście
"W ogóle się nie hamowała". Opisała piekło 1,5-latki z Gniezna
Katastrofa śmigłowca straży pożarnej. Pilot zginął na miejscu
34-latek wspiął się na maszt. W jego domu znaleziono narkotyki
Mąż Beaty Klimek badany przez wariograf. "Dla mnie jednoznaczne"
Były ambasador USA w Kijowie ostrzega. Byłby to "okropny błąd"
Sceny przed McDonald's. Ludzie wyciągali telefony
Maratony "kurczą mózg". Najnowsze badania naukowców
Gorąco na granicy polsko-białoruskiej. Ekspert: "Powinniśmy się na to przygotować"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić