Podczas produkcji octu balsamicznego zagęszczony moszcz winogronowy wlewa się do drewnianych beczek, gdzie ulega fermentacji. Ciecz leżakuje w ten sposób i dojrzewa nawet przez kilka lat.
Tradycyjny i oryginalny ocet ma gęstą konsystencję, prawie całkowicie czarną barwę i słodko-kwaśny smak.
Najczęściej wytwarzany jest z czerwonej odmiany winogron Lambrusco lub białej Trebbiano. Od czasów średniowiecza powstaje we Włoszech w regionie Emilia-Romania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ze względu na swój charakterystyczny smak doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa, gotowanych i grillowanych warzyw, potraw z ryżu i makaronu, dań rybnych, warzywnych i owocowych sałatek oraz sosów, serów i deserów.
Po ocet balsamiczny warto sięgać nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale również z powodu wielu prozdrowotnych właściwości.
Dzięki obecności przeciwutleniaczy redukuje nadmiar wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny, zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów i opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu.
Zawiera również cenne związki mineralne, takie jak wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Ocet balsamiczny działa również antybakteryjnie i antyseptycznie, a także pomaga wyregulować stężenie cukru we krwi i obniżyć zbyt wysoką wartość ciśnienia tętniczego.
Ponadto przyczynia się do zmniejszenia wysokiego poziomu złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Usprawnia również pracę układu immunologicznego i wpływa korzystnie na trawienie.
Żeby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania octu balsamicznego, najlepiej wybrać produkt pozbawiony substancji konserwujących i sztucznych barwników.
1-2 łyżki octu balsamicznego można spożyć bez rozcieńczenia lub wypić, rozrabiając go w szklance wody.
Możemy go pić zarówno rano przed spożyciem pierwszego posiłku, jak i po zjedzeniu tłustej i ciężkostrawnej potrawy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.