Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Obniżają wiek metaboliczny nawet o 20 lat. Zacznij jeść już dziś

797

Wiek metabolizmy obrazuje, ile mamy lat według kondycji naszego ciała. Zależy to od zdolności przemiany materii oraz zawartość tkanki mięśniowej, tłuszczowej i wody w organizmie. Żeby obniżyć wiek metaboliczny, należy włączyć do codziennej diety niektóre produkty. Dowiedz się jakie produkty jedzone regularnie mogą obniżyć wiek metaboliczny o 5, 10 a nawet 20 lat.

Obniżają wiek metaboliczny nawet o 20 lat. Zacznij jeść już dziś
Papryka to cenne źródło antyoksydantów (©Roberto Machado Noa)

Jagody

W jagodach znajdziemy takie cenne elementy, jak witaminy A i C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, i fosfor. Te leśne owoce pomagają pozbyć się toksycznych substancji z organizmu, usprawniają procesy metaboliczne, wpływają korzystnie na krążenie krwi i podnoszą odporność. Surowe jagody chronią nas przed zaparciami, natomiast soki i przeciery jagodowe świetnie sprawdzają się przy leczeniu biegunki.

Owies

Dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika, jakim jest betaglukan, ziarna owsa obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, obniżając tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Regularnie spożywanie owsa wpływa korzystnie na naszą florę bakteryjną i pracę układu immunologicznego oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Czerwona papryka

Witamina C obecna w czerwonej papryce jest silnym przeciwutleniaczem. Ten cenny składnik wzmacnia organizm, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, uszczelnia naczynia krwionośne, opóźnia proces starzenia się organizmu, redukuje zmiany miażdżycowe i obniża ryzyko nowotworów. Znaczne ilości witaminy C znajdziemy również w dzikiej róży, czarnej porzeczce, liściach chrzanu, brukselce i natce pietruszki.

Wiśnie

Te orzeźwiające i soczyste owoce w 82 proc. składają się z wody. Poza tym są bombą witaminowo-mineralną. Stała obecność wiśni w naszej diecie poprawia przemianę materii, obniża cholesterol, łagodzi objawy stanów zapalnych, przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej i pomaga na bezsenność.

Jogurt

Jogurt naturalny, kefir i chudy twaróg dostarczają do organizmu odpowiednią ilość wapnia. Dzięki temu wpływają korzystnie na prawidłowe krzepnięcie krwi i funkcjonowanie układu nerwowego. Najlepiej wybierać produkty nabiałowe o niskiej zawartości tłuszczu i te, które nie zawierają soli.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić