Rokitnik zwyczajny to wysoki, kolczasty krzew, który kwitnie wiosną. Posiada żółte i drobne kwiaty, długie i wąskie liście oraz bardzo smaczne kuliste, pomarańczowe owoce.
Te owoce świetnie sprawdzają się w kuchni. Można zrobić z nich sok, pyszny dżem, konfiturę albo galaretkę. Owoce rokitnika zawierają cenne mikroelementy, aminokwasy egzogenne oraz wiele witamin, a w szczególności witaminę C. Poza tymi składnikami w rokitniku występuje olej, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 lub omega-6.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Olej ten można wytworzyć z nasion lub pulpy owocowej rokitnika. Działa on pozytywnie na układ odpornościowy, naszą skórę oraz działa oczyszczająco. Flawonoidy i karoten zawarte w oleju zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, wspomagają układ krwionośny, działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Poza tym te składniki oleju są pomocne przy infekcjach błon śluzowych.
Witamina C zawarta w oleju wzmacnia naszą odporność, działa przeciwgorączkowo i pomaga w leczeniu stanów zapalnych. Z kolei witamina E, którą również znajdziemy w tym cennym eliksirze przeciwdziała chorobie wieńcowej, a nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają proces trawienia, zmniejszają ryzyko raka i chorób serca.
To jednak nie koniec cennych składników. Żelazo, mangan i fosfor, które zawiera ten produkt wspomagają proces wchłaniania składników odżywczych do organizmu oraz przeciwdziałają anemii. Błonnik obniża poziom złego cholesterolu we krwi dzięki czemu zapobiega miażdżycy.
Stosowanie oleju z rokitnika poleca się też przy zgadze oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Uwaga! Nie zaleca się stosowania oleju z rokitnika przy stanach zapalnych wątroby, trzustki i ostrym zapaleniu pęcherzyka żółciowego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.