Właściwości czereśni
Czereśnia jest bogatym źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo i magnez. Znaczne ilości potasu sprawiają, że jedzenie czereśni pomaga usuwać nadmiar soli z organizmu, co wpływa korzystnie na nerki, reguluje ciśnienie tętnicze krwi i poprawia pracę naszego serca. W czereśniach występuje także kwercetyna, regulująca stężenie cholesterolu we krwi i zmniejszająca przepuszczalność naczyń krwionośnych.
Czytaj też: Nigdy nie jedz, gdy jesteś chory
Z kolei witaminy A i C posiadają właściwości oczyszczające i odtruwające.
Czereśnie posiadają w swoim składzie również bioflawonoidy. Te naturalne substancje wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, układ krążenia oraz zwalczają wolne rodniki.
Czytaj też: Najbardziej toksyczne warzywa świata
Jod w czereśniach
Czereśnie mają w sobie dużo jodu, który stymuluje produkcję hormonów tarczycy, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu człowieka.
Witamina B5 i cyjanidyna obecna w tych owocach pomaga osobom cierpiących na artretyzm. Regularne spożywanie czereśni świetnie działa na opuchnięte i zwyrodniałe stawy.
Czereśnie pomagają także na dolegliwości związane z pęcherzem moczowym, dbają o kondycję zdrowotną skóry, spowalniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Czereśnia posiada kwasy organiczne, które wspierają pracę trzustki i układu pokarmowego.
Czytaj też: Toksyczne połączenie. Nigdy ich nie łącz
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl