Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 

Oczyszcza płuca z nikotyny, chroni przed rakiem. Kosztuje grosze

26

Zarówno czynne, jak i bierne palenie, zwiększa ryzyko wystąpienia raka płuc i innych niebezpiecznych chorób. Żeby oczyścić płuca i uniknąć wielu problemów zdrowotnych, należy wprowadzić kilka zmian w dotychczasowej diecie. Oto lista produktów, które uchronią nasz organizm przed szkodliwymi skutkami wdychania substancji obecnych w papierosach.

Oczyszcza płuca z nikotyny, chroni przed rakiem. Kosztuje grosze
Niektóre warzywa i owoce oczyszczają płuca z toksyn (Copyright 2009)

Owoce cytrusowe

Cytryna, pomarańcza i grejpfrut to produkty, które świetnie sprawdzają się w profilaktyce chorób nowotworowych. Odpowiednia dawka witaminy C obecnej w cytrusach zmniejsza ryzyko rozwoju komórek rakowych w organizmie aż o 26 proc. Poza tym kwas askorbinowy podnosi naszą odporność na bakterie i wirusy.

Warzywa liściaste

Rośliny takie jak kapusta, szpinak czy mniszek lekarski zawierają znaczne ilości beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A. Ta cenna substancja chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także wpływa korzystnie na kondycję skóry i pracę narządu wzroku. Glikoglicerolipidy obecne w szpinaku pomagają obniżyć ryzyko niektórych nowotworów.

Zielone i pomarańczowe warzywa

Alfa karoten wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Związek ten znajdziemy w zielonych i pomarańczowych warzywach, takich jak marchewka, dynia, brokuły i zielona fasola. Regularnie sięganie po produkty zawierające ten karotenoid wzmacnia płuca i układ sercowo-naczyniowy, opóźnia proces starzenia się organizmu i zapobiega nowotworom.

Pomarańczowe i czerwone produkty spożywcze

Papaja, morela, czerwona papryka oraz arbuz usprawniają pracę układu immunologicznego i zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają zawartości kryptoksantyny. Wyniki badań naukowych potwierdzają, że stała obecność tego naturalnego barwnika w naszym menu zmniejsza ryzyko pojawienia się zmian nowotworowych w płucach aż o 35 proc.

Likopen

Likopen jest barwnikiem pochodzenia roślinnego, który nadaje warzywom i owocom czerwony, żółty i pomarańczowy kolor. Ten silny przeciwutleniacz nie tylko posiada właściwości antynowotworowe, ale również zapobiega schorzeniom układu krwionośnego. Żeby dostarczyć odpowiednią dawkę likopenu do organizmu, należy włączyć do diety pomidora, owoce dzikiej róży, morelę, paprykę, arbuza i melona. Najwięcej znajdziemy go w przecierach i sosach pomidorowych.

Zobacz także: Ciecierzyca. Dlaczego warto ją wybrać zamiast mięsa?
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Mają polskie korzenie. Będą kanonizowani. Papież podjął decyzję
Basen w Wielkopolsce zamknięty do odwołania. Wykryto groźną bakterię
Tajemnicze symbole na drzewach w Skandynawii. Kryją mroczną przeszłość
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić