Zielona herbata
Ten rodzaj herbaty podnosi odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje, obniża ciśnienie, usprawnia metabolizm i pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Obecne w niej antyoksydanty niszczą wolne rodniki, zmniejszają ryzyko rozwoju raka, opóźniają proces starzenia i usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego.
Czerwona herbata
Napar z liści czerwonej herbaty jest bogatym źródłem enzymów i polifenoli. Sięgając po niego regularnie, usprawnimy funkcjonowanie naszych jelit, a także pozbędziemy się nadprogramowych kilogramów i szkodliwych substancji zalegających w organizmie. Czerwona herbata stymuluje również wytwarzanie soków trawiennych i chroni przed rozwojem wielu dolegliwości.
Rooibos
Po ten napój warto sięgać ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe i usprawniają pracę układu krążenia. Z kolei obecne w herbacie Rooibos kwasy fenolowe chronią błonę przewodu pokarmowego przed uszkodzeniem, działają rozkurczająco, poprawiają przemianę materii i przyspieszają proces usuwania toksyn z organizmu.
Rumianek
Nic dziwnego, że napar z rumianku od dawna znajduje swoje zastosowanie w ziołolecznictwie. Działa korzystnie na układ pokarmowy, poprawia trawienie i wzmacnia wątrobę. Poza tym rumianek oczyszcza ciało z produktów przemiany materii oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i rozkurczające.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Herbata z pokrzywy
Prozdrowotne właściwości pokrzywy od wieków są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Herbata z pokrzywy sprawnie oczyszcza ciało z kwasu moczowego i innych niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Stała obecność naparu z liści tej popularnej rośliny wpływa również korzystnie na prawidłową pracę żołądka, trzustki, jelit i wątroby.
Czytaj także: Potężne doładowanie witaminą C. Stosuj przez 10 dni