Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Od lat żyliśmy w błędzie. Dla mózgu są gorsze niż cukier

390

Liczne badania naukowe udowodniły, że spożywanie napojów bogatych w cukier może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, np. nadwagi, otyłości czy cukrzycy. Okazuje się jednak, że zastąpienie ich napojami, w których zamiast cukru użyto sztuczny słodzik - wcale nie jest zdrowszym rozwiązaniem.

Od lat żyliśmy w błędzie. Dla mózgu są gorsze niż cukier
Słodzik uszkadza mózg (Getty Images)

Do niedawna były uważane za zdrowszą alternatywę dla cukru. Pojawia się jednak coraz więcej badań świadczących o tym, że sztuczne słodziki mogą zwiększać ryzyko wielu problemów zdrowotnych. A te chemiczne substancje słodzące znajdziemy praktycznie wszędzie - w napojach alkoholowych, gumach do żucia, słodyczach, budyniach, sosach, dressingach, gotowych śledziach w zalewie octowej czy właśnie gazowanych napojach.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii uważają, że sztuczne słodziki obecne w dietetycznych napojach zwiększają ryzyko rozwój chorób serca i mózgu. Badacze przeprowadzili eksperyment z udziałem 400 tys. osób i odkryli, że uczestnicy pijący tego typu napoje, są bardziej narażeni na przedwczesny zgon, a sztuczne słodziki zwiększają ryzyko chorób serca aż o 40 proc.

Z kolei naukowcy w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że sięganie po napoje z zawartością sztucznych słodzików sprawia, że jemy więcej, a to z kolei może doprowadzić do nadwagi i otyłości, które zwiększają ryzyko wielu schorzeń - również nowotworów. Wyniki ich badań zostały opublikowane na łamach ''Cell Metabolism''. Według Amerykanów już sam słodki smak powoduje wyrzut hormonu, który obniża ilość cukru we krwi, co w konsekwencji powoduje, że czujemy się głodni, więc zaczniemy dostarczać do organizmu dodatkowe kalorie.

Szkodliwości słodzików postanowili przyjrzeć się również naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych we Francji. Badacze przeanalizowali dane ponad 102 tys. dorosłych osób, które dotyczyły tego, ile słodzika w diecie występuje każdego dnia u uczestników badania. Naukowcy uwzględnili również płeć badanych osób, ich masę ciała, aktywność fizyczną, wzrost, wykształcenie, wiek, a także ewentualne nałogi, jak np. palenie tytoniu. Ważna była również ocena ich stanu zdrowia – badacze wzięli pod uwagę takie choroby jak cukrzyca oraz występowanie nowotworów w rodzinie. Francuzi na tej podstawie stwierdzili, że osoby spożywające sztuczne słodziki mają wyższe ryzyko zachorowania na raka.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić