Olej lniany
Jeden z najzdrowszych olejów, zawierający optymalną ilość kwasów omega-3, które pozytywni wpływają na nasze zdrowie, ale pod jednym warunkiem: jeśli spożywamy go na zimno. Podgrzewanie oleju lnianego zabija właściwości kwasów omega i powoduje wytrącanie się niebezpiecznych dla zdrowia toksyn.
Przy wyższych temperaturach kwas alfa-linolenowy utlenia się i tworzy szkodliwe dla zdrowia nadtlenki, a to sprzyja to przede wszystkim rozwojowi miażdżycy.
Olej lniany charakteryzuje się niską temperaturą dymienia, dlatego też powinien być jedzony na zimno.
Oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Do smażenia nie powinniśmy używać wszelkich tłuszczów roślinnych, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mowa tutaj przede wszystkim o:
- oleju słonecznikowym,
- oleju sojowym,
- kukurydzianym,
- z pestek winogron.
Każdy z nich, choć jest świetną alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, powinien być jedzony na zimno, najlepiej jako dodatek do sałatek. Powód? Mają niski punkt dymienia, a to oznacza, że zawarte w nich kwasy tracą cenne właściwości i stają się szkodliwe, a czasami nawet toksyczne.
Masło
Teoretycznie nadaje się do obróbki termicznej. Masło może nam dostarczać odporne na działanie wysokiej temperatury kwasy nasycone, zawiera także niewiele niestabilnych termicznie kwasów wielonienasyconych. Jednak obecne w maśle kazeina i laktoza powodują, że używanie go do smażenia nie jest trafionym pomysłem, ponieważ negatywnie odbija się na kondycji układu pokarmowego. Tradycyjne masło lepiej w takim przypadku zastąpić klarowanym.
Margaryna
Margaryna to nic innego jak utwardzony chemicznie olej roślinny z dodatkami, np. stabilizatorami i konserwantami. Produkty tego typu zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych trans pochodzenia przemysłowego. Sprzyjają otyłości, cukrzycy, miażdżycy. Smażenie na nich jest bardzo złym pomysłem, lepiej ich też nie jeść na zimno. Co więcej, margaryny są podatne na utlenianie kwasów wielonienasyconych, czyli mają podobne właściwości jak oleje roślinne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl