Jak jeść algi nori?
Algi nori są rodzajem alg morskich, które od wieków stanowią istotny element kuchni azjatyckiej, szczególnie w Japonii, Korei i Chinach. Najbardziej rozpoznawalne są jako składnik sushi – to właśnie w algi nori owija się kawałki ryżu i ryby, tworząc dzięki nim charakterystyczne rolki. Możliwości wykorzystania alg nori nie kończą się jednak na sushi.
Można dodawać je do zup, nadając im rybny posmak, można owijać w nie warzywa (by potem usmażyć w panierce). Świetnie sprawdzają się też jako dodatek do past śniadaniowych (z tofu lub twarogiem) albo jako zamiennik soli.
Płachtę nori należy przed spożyciem zanurzyć w cieczy (np. w bulionie) lub podprażyć na patelni (wydobywając przy tym więcej aromatów) i rozkruszyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wartości odżywcze alg nori
Algi nori zawierają duże ilości białka, a także są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E, C i K, oraz takich minerałów jak jod, wapn, magnez, potas, fosfor, miedź, cynk, sód, mangan i żelazo. Unikalna dla nori jest obecność tauryny, aminokwasu znanego z korzystnego wpływu na zdrowie serca i układu nerwowego.
Algi zawierają również beta-karoten, który wykazuje działanie przeciwutleniające, pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym, a także wpływa pozytywnie na kondycję skóry.
Wysoka zawartość białka i błonnika w nori pomaga utrzymać uczucie sytości, bogactwo jodu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a obecność witamin z grupy B i żelaza pomaga w produkcji czerwonych krwinek i może zapobiegać anemii.
Wreszcie, algi nori są jednym z nielicznych roślinnych źródeł witaminy B12, co czyni je cennym dodatkiem do diety wegetariańskiej i wegańskiej. Dzięki tym wszystkim właściwościom, algi nori to nie tylko smaczny, ale także niezwykle zdrowy i niskokaloryczny (35 kcal na 100 g) dodatek do diety.
Algi nori - przeciwwskazania
Algi nori zawierają sód, nie są więc polecane osobom borykającym się z nadciśnieniem tętniczym.
Warto również zaznaczyć, że choć uczulenie na niektóre rodzaje alg nie jest częste, to jednak się zdarza - jeśli po spożyciu alg nori można zaobserwować u siebie wysypkę, katar lub problemy ze spojówkami, to jest szansa, że to właśnie te glony są winowajcami.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.