Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Odstawiła cukier z dnia na dzień. Tak zareagował jej organizm

60

Dorota odstawiła cukier na osiem miesięcy. Postanowiła go wyeliminować z kilku przyczyn. Słodkie przekąski były jej słabością i niszczyły efekty ciężkiej pracy nad sylwetką. Co więcej, zaczęła też przyjmować leki na nadczynność tarczycy. To właśnie troska o stan zdrowia w głównej mierze wpłynęła na jej decyzję. Jakie były efekty kuracji?

Odstawiła cukier z dnia na dzień. Tak zareagował jej organizm
(Archiwum prywatne)

Cukier czai się wszędzie

Cukier jest nie tylko głównym składnikiem słodkich przekąsek takich jak słodkie batony czy czekolada. Znajduje się także w mniej oczywistych produktach takich jak wody smakowe, przeciery owocowe dla dzieci, czy sosy pomidorowe.

Co więcej, jest jednym z ich głównych składników. Jeśli chcesz go wyeliminować, podobnie jak bohaterka artykułu, musisz dokładnie czytać etykiety i eliminować te produkty, które mają cukier na pierwszym, drugim lub trzecim miejscu w składzie.

Pierwsze tygodnie bez cukru

Pierwsze dwa tygodnie były bardzo ciężkie. Odczuwałam ciągły ból, który w miarę upływu czasu tracił na sile. Objawy podobne do tych migrenowych: ucisk w czaszce, ból szczęki, nudności, zawroty głowy. Ciągle chciało mi się pić, ponieważ mój układ trawienny zaczynał lekko przyspieszać - opisywała Dorota.

Dolegliwości ustąpiły po dwóch tygodniach, a z biegiem czasu było tylko lepiej.

Po dwóch tygodniach wiedziałam, które produkty mogę jeść, a które sobie odpuścić. Wróciłam do regularnych ćwiczeń. Pilnuję regularności posiłków i ich wartości odżywczych - przyznaje Dorota.

Efekty odstawienia cukru

W pierwszym miesiącu zrzuciłam ok. 2 kg, później po pół kg miesięcznie. Dziś mam więcej energii i nie potrzebuję wspomagaczy. Nie piję kawy - nie muszę. Nie czuję się zmęczona. Co ciekawe, odkryłam nowe smaki – kubki smakowe stały się bardziej wrażliwe. Czarnuszka, której nie lubiłam, stała się moją ulubioną przyprawą. Wszystkie dania mają bardziej wyrazisty smak - twierdzi Dorota.

Odstawienie cukru zmobilizowało ją do gotowania i pozwoliło oszczędzić trochę pieniędzy. Dorota przyznaje jednak, że popełniła kilka błędów podczas odstawiania cukru.

Najgorsze jest to, że zrobiłam to w sposób radykalny – z dnia na dzień, a powinno się to robić stopniowo. Doczytałam o tym przy okazji szukania powodów mojego bólu głowy. Mogłam też ułożyć sobie plan posiłków od razu i włączyć do diety więcej owoców. Może wówczas uniknęłabym syndromu odstawienia - ostrzega.

Autor: KKG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić