Pieczywo pełnoziarniste
Chleb lub bułki z mąki pszennej mają niewielkie właściwości odżywcze dla organizmu. Zdecydowanie lepiej jeść pieczywo pełnoziarniste. Włączenie do diety płatków owsianych, domowej granoli, grubych kasz, brązowego ryżu czy otrębów powoduje, że dostarczymy organizmowi potężną dawkę błonnika. Po zjedzeniu tych produktów poziom glukozy we krwi rośnie wolniej, zmniejsza się także przyswajanie tłuszczów zawartych w jedzeniu.
Czytaj też: Fatalne wieści. Dyrektor WHO o COVID-19
Owoce i warzywa
Owoce bogate są w błonnik i przeciwutleniacze, warto jednak zwrócić uwagę na te, które mają niski indeks glikemiczny. Są to np. pomarańcze, jabłka, morele, aronia, czarna porzeczka. Dzienna dawka owoców powinna wynosić od 2 do 5 porcji, 1 porcja odpowiada garści, średniej sztuce lub 1 szklance soku.
W zwalczeniu wysokiego poziomu trójglicerydów we krwi pomogą także warzywa, szczególnie pomidory.
Najlepiej jeść je w formie surowej. Pomidory zawierają składniki, które obniżają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Do jadłospisu należy włączyć także brokuły, szpinak i dynię.
Codziennie spożywajmy przynajmniej 5 porcji warzyw. Jedna porcja odpowiada 1/2 szklanki rozdrobnionych warzyw lub jednej sztuce.
Tłuste ryby i orzechy
Łosoś i makrela są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Obniżają one poziom
trójglicerydów i podwyższają poziom cholesterolu HDL, który jest korzystny dla naszego zdrowia.
Źródłem NNKT omega-3 są także orzechy włoskie, migdały, nerkowce. Zawarte w nich błonniki i przeciwutleniacze pomagają kontrolować poziom trójglicerydów we krwi.
Dieta na obniżenie trójglicerydów nie jest dietą niskotłuszczową. Trzeba jednak zwrócić uwagę, by dostarczany tłuszcz był dobrej jakości, dlatego też lepiej zrezygnować z masła, tłustych mięs i pełnotłustego nabiału.
Zobacz też: Niezwykłe właściwości fioletowych warzyw. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.