Zwykle słodycze kojarzą się z niezdrowymi nawykami żywieniowymi, które mogą przyczynić się do problemów z wagą, cukrzycą czy chorobami serca. Jednak badania naukowe zaczynają wskazywać, że umiarkowane spożycie słodyczy, zwłaszcza tych o odpowiednich składnikach, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jak to możliwe?
Jak podkreśla TVN24, zespół naukowców z Uniwersytetu w Lund przeanalizował dane z dwóch dużych badań populacyjnych: Swedish Mammography Cohort i Cohort of Swedish Men, obejmujących łącznie 69 705 osób.
W latach 1997 i 2009 uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące diety, co pozwoliło śledzić ich nawyki żywieniowe w czasie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Badacze skupili się na trzech rodzajach produktów o wysokiej zawartości cukru: dodatkach (np. miód), słodkich przekąskach (takich jak ciastka) oraz słodzonych napojach (np. napoje gazowane). Analizowali ich wpływ na występowanie siedmiu chorób sercowo-naczyniowych, w tym dwóch typów udaru, zawału serca, niewydolności serca, tętniaka aorty brzusznej, migotania przedsionków i zwężenia aorty.
Do 2019 roku u 25 739 uczestników zdiagnozowano choroby sercowo-naczyniowe. Wyniki pokazały, że spożywanie słodzonych napojów znacząco zwiększa ryzyko udaru niedokrwiennego, niewydolności serca, migotania przedsionków oraz tętniaka aorty brzusznej.
Płynne cukry, znajdujące się w słodzonych napojach, zazwyczaj zapewniają mniejsze uczucie sytości niż formy stałe, sprawiają, że czujesz się mniej pełny, co potencjalnie prowadzi do nadmiernego spożycia - powiedziała Suzanne Janzi, doktorantka na Uniwersytecie w Lund i autorka artykułu opublikowanego w "Frontiers in Public Health".
Okazjonalne jedzenie słodyczy korzystne dla serca? Wyniki mówią wprost
Najciekawszym odkryciem było to, że osoby całkowicie unikające słodkich przekąsek miały wyższe ryzyko negatywnych skutków zdrowotnych niż te, które spożywały je okazjonalnie. Janzi zasugerowała, że może to wynikać z bardzo restrykcyjnej diety lub istniejących problemów zdrowotnych u tych osób.
Chociaż nasze badanie obserwacyjne nie może ustalić związku przyczynowo-skutkowego, wyniki te sugerują, że ekstremalnie niskie spożycie cukru może nie być konieczne lub korzystne dla zdrowia układu krążenia - zauważyła Janzi.