Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Jakub Artych
Jakub Artych | 

Okazjonalne jedzenie słodyczy korzystne dla serca? Są nowe badania

2

Szwedzcy naukowcy odkryli, że całkowite wyeliminowanie słodyczy z diety może nie być korzystne dla zdrowia sercowo-naczyniowego. Ich badania sugerują, że okazjonalne spożywanie słodkich przekąsek może zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Okazjonalne jedzenie słodyczy korzystne dla serca? Są nowe badania
Okazjonalne jedzenie słodyczy korzystne dla serca? Są nowe badania (Getty Images, tolgart)

Zwykle słodycze kojarzą się z niezdrowymi nawykami żywieniowymi, które mogą przyczynić się do problemów z wagą, cukrzycą czy chorobami serca. Jednak badania naukowe zaczynają wskazywać, że umiarkowane spożycie słodyczy, zwłaszcza tych o odpowiednich składnikach, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jak to możliwe?

Jak podkreśla TVN24, zespół naukowców z Uniwersytetu w Lund przeanalizował dane z dwóch dużych badań populacyjnych: Swedish Mammography Cohort i Cohort of Swedish Men, obejmujących łącznie 69 705 osób.

W latach 1997 i 2009 uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące diety, co pozwoliło śledzić ich nawyki żywieniowe w czasie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dzieje się w Łodzi. Świąteczna maszyna ruszyła

Badacze skupili się na trzech rodzajach produktów o wysokiej zawartości cukru: dodatkach (np. miód), słodkich przekąskach (takich jak ciastka) oraz słodzonych napojach (np. napoje gazowane). Analizowali ich wpływ na występowanie siedmiu chorób sercowo-naczyniowych, w tym dwóch typów udaru, zawału serca, niewydolności serca, tętniaka aorty brzusznej, migotania przedsionków i zwężenia aorty.

Do 2019 roku u 25 739 uczestników zdiagnozowano choroby sercowo-naczyniowe. Wyniki pokazały, że spożywanie słodzonych napojów znacząco zwiększa ryzyko udaru niedokrwiennego, niewydolności serca, migotania przedsionków oraz tętniaka aorty brzusznej.

Płynne cukry, znajdujące się w słodzonych napojach, zazwyczaj zapewniają mniejsze uczucie sytości niż formy stałe, sprawiają, że czujesz się mniej pełny, co potencjalnie prowadzi do nadmiernego spożycia - powiedziała Suzanne Janzi, doktorantka na Uniwersytecie w Lund i autorka artykułu opublikowanego w "Frontiers in Public Health".

Okazjonalne jedzenie słodyczy korzystne dla serca? Wyniki mówią wprost

Najciekawszym odkryciem było to, że osoby całkowicie unikające słodkich przekąsek miały wyższe ryzyko negatywnych skutków zdrowotnych niż te, które spożywały je okazjonalnie. Janzi zasugerowała, że może to wynikać z bardzo restrykcyjnej diety lub istniejących problemów zdrowotnych u tych osób.

Chociaż nasze badanie obserwacyjne nie może ustalić związku przyczynowo-skutkowego, wyniki te sugerują, że ekstremalnie niskie spożycie cukru może nie być konieczne lub korzystne dla zdrowia układu krążenia - zauważyła Janzi.
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
29-latek Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Piłkarskie pytanie zatrzymało uczestnika "Milionerów". Znałbyś odpowiedź?
Tajemnicze zaginięcie 26-latki. Trwają poszukiwania Katarzyny Błaszko
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić