Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Jakub Artych
Jakub Artych | 

Okazjonalne jedzenie słodyczy korzystne dla serca? Są nowe badania

0

Szwedzcy naukowcy odkryli, że całkowite wyeliminowanie słodyczy z diety może nie być korzystne dla zdrowia sercowo-naczyniowego. Ich badania sugerują, że okazjonalne spożywanie słodkich przekąsek może zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Okazjonalne jedzenie słodyczy korzystne dla serca? Są nowe badania
Okazjonalne jedzenie słodyczy korzystne dla serca? Są nowe badania (Getty Images, tolgart)

Zwykle słodycze kojarzą się z niezdrowymi nawykami żywieniowymi, które mogą przyczynić się do problemów z wagą, cukrzycą czy chorobami serca. Jednak badania naukowe zaczynają wskazywać, że umiarkowane spożycie słodyczy, zwłaszcza tych o odpowiednich składnikach, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jak to możliwe?

Jak podkreśla TVN24, zespół naukowców z Uniwersytetu w Lund przeanalizował dane z dwóch dużych badań populacyjnych: Swedish Mammography Cohort i Cohort of Swedish Men, obejmujących łącznie 69 705 osób.

W latach 1997 i 2009 uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące diety, co pozwoliło śledzić ich nawyki żywieniowe w czasie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dzieje się w Łodzi. Świąteczna maszyna ruszyła

Badacze skupili się na trzech rodzajach produktów o wysokiej zawartości cukru: dodatkach (np. miód), słodkich przekąskach (takich jak ciastka) oraz słodzonych napojach (np. napoje gazowane). Analizowali ich wpływ na występowanie siedmiu chorób sercowo-naczyniowych, w tym dwóch typów udaru, zawału serca, niewydolności serca, tętniaka aorty brzusznej, migotania przedsionków i zwężenia aorty.

Do 2019 roku u 25 739 uczestników zdiagnozowano choroby sercowo-naczyniowe. Wyniki pokazały, że spożywanie słodzonych napojów znacząco zwiększa ryzyko udaru niedokrwiennego, niewydolności serca, migotania przedsionków oraz tętniaka aorty brzusznej.

Płynne cukry, znajdujące się w słodzonych napojach, zazwyczaj zapewniają mniejsze uczucie sytości niż formy stałe, sprawiają, że czujesz się mniej pełny, co potencjalnie prowadzi do nadmiernego spożycia - powiedziała Suzanne Janzi, doktorantka na Uniwersytecie w Lund i autorka artykułu opublikowanego w "Frontiers in Public Health".

Okazjonalne jedzenie słodyczy korzystne dla serca? Wyniki mówią wprost

Najciekawszym odkryciem było to, że osoby całkowicie unikające słodkich przekąsek miały wyższe ryzyko negatywnych skutków zdrowotnych niż te, które spożywały je okazjonalnie. Janzi zasugerowała, że może to wynikać z bardzo restrykcyjnej diety lub istniejących problemów zdrowotnych u tych osób.

Chociaż nasze badanie obserwacyjne nie może ustalić związku przyczynowo-skutkowego, wyniki te sugerują, że ekstremalnie niskie spożycie cukru może nie być konieczne lub korzystne dla zdrowia układu krążenia - zauważyła Janzi.
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tragiczna śmierć księdza w spalonym aucie. Wierni opłakują proboszcza
Watykan podjął decyzję. Wysokie kary grzywny, a nawet więzienie
Pies w lesie musi być na smyczy? Leśnicy pokazali wideo
Kaczyński w prokuraturze. Przyjechał na przesłuchanie
Piąty żubr zabity przez wojskową ciężarówkę. Poruszające zdjęcie
Jak szybko rozmrozić lodówkę? Wykorzystaj ten patent
Tragedia w USA. 310 milionów dolarów odszkodowania
Masz takie bombki? Lepiej je wyrzuć. Mogą być szkodliwe dla zdrowia
1050 zł miesięcznie oprócz 800 plus. Wystarczą 183 dni
Dron inspirowany ptakami. Może chodzić i skakać
Wyciekły arkusze maturalne. Stanowisko komisji
Handlowali szczeniakami na bazarze. Wyciągali zwierzęta z torby
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić