Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Opóźnia proces starzenia się. Obniża poziom glukozy we krwi

2

Karczoch nie jest jednym z najbardziej popularnych w naszym kraju warzyw, co nie oznacza, że powinniśmy przechodzić obok niego obojętnie. Można go zamarynować, wrzucić na grilla, dodać do sałatki lub przygotować na jego bazie prozdrowotny sok. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie sięgać po ten specyfik.

Opóźnia proces starzenia się. Obniża poziom glukozy we krwi
Sok z karczocha świetnie wpłynie na zdrowie (Getty Images, 2022 Getty Images)

Karczoch to wieloletnia roślina uprawiana głównie w krajach śródziemnomorskich, która posiada jadalne kwiatostany. Wyróżniają się delikatnie orzechowym i jednocześnie łagodnie cierpkim i gorzkawym smakiem. Poza walorami kulinarnymi warzywo to posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Żeby w pełni z nich skorzystać, najlepiej sięgnąć po sok z karczocha lub preparaty na bazie wyciągu z tego warzywa.

Jedną z najcenniejszych substancji, jakie zawierają karczochy, jest cynaryna, która wykazuje działanie żółciopędne oraz pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów w krwiobiegu.

Lekarze od dawna podkreślają, że zaburzona gospodarka lipidowa jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. W karczochach znajdziemy także witaminę C i K, niacynę, magnez, fosfor, wapń, żelazo, flawonoidy, karotenoidy, inulinę, rutynę, kwas chlorogenowy i sylimarynę.

Dzięki zawartości wielu prozdrowotnych elementów mikstura z karczochów usprawnia metabolizm, wspomaga regenerację wątroby, oczyszcza ciało z toksyn i wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców przez Instytut Badań nad Zdrowiem i Opieką na Uniwersytecie w Amsterdamie regularne sięganie po ten preparat znacznie obniża poziom glukozy we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Obecne w soku z karczocha antyoksydanty chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych oraz opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu.

Warto wspomnieć, że karczochy są niskokaloryczne i po ich spożyciu na długo utrzymuje się uczucie sytości. Z tego względu powinny włączyć je do swojej codziennej diety osoby borykające się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić