Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Osłabia odporność. Może powodować ciężki przebieg zakażenia wirusem

3

Badania przeprowadzone na pacjentach z Chin sugerują związek pomiędzy niskim poziomem selenu w organizmie a ciężkim przebiegiem COVID-19. Warto podkreślić, że podobna relacja została już zaobserwowana wcześniej – u chorych zakażonych wirusem HIV.

Niedobór selenu może powodować ciężki przebieg COVID
Niedobór selenu może powodować ciężki przebieg COVID (Getty Images)

Wpływ selenu na COVID-19

Biorąc pod uwagę historię infekcji wirusowych związanych z niedoborem selenu zastanawialiśmy się, czy pojawienie się COVID-19 w Chinach może być powiązane z pasem niedoboru selenu, który biegnie z północnego wschodu na południowy zachód kraju - powiedziała Margaret Rayman, profesor medycyny żywieniowej na University of Surrey.

To na tej podstawie naukowcy stwierdzili, że w rejonach, gdzie odnotowano wysokie stężenie tego cennego pierwiastka o organizmie pacjentów, chorzy szybciej i łatwiej pokonywali zakażenie wywołane koronawirusem SARS-CoV-2.

Dla potwierdzenia swojej tezy naukowcy przytoczyli dwa skrajne przypadki.

W mieście Enshi, położonym w środkowych Chinach w prowincji Hubei, gdzie spożycie selenu było na wysokim poziomie, ozdrowieńców było trzy razy więcej niż średnia w pozostałym rejonie prowincji. Z kolei w prowincji Heilongjiang w północno-wschodniej części kraju, gdzie odnotowywano najwięcej niedoborów tego pierwiastka, umieralność zakażonych była o 2,4 proc. wyższa niż w innych prowincjach (bez Hubei).

Naukowcy są przekonani, że istnieje związek między poziomem selenu, a tym jak nasz organizm walczy z COVID-19. Autorzy badania przyznają jednak, że dane na których opierali swoje badania były wybiórcze. Nie uwzględniony bowiem został taki parametr jak np. wiek chorych na COVID-19 czy występowanie chorób współistniejących. Ich badania mają prowadzić do kolejnych, pogłębionych analiz.

W przeszłości udowodniono, że niedobór selenu zwiększał zjadliwość takich wirusów jak Coxsackie B3 czy grypa typu A. Wyniki najnowszych badań zostały opublikowane w ‘’American Journal od Clinical Nutrition’’.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kiedy przycinać śliwę? Ten termin jest kluczowy
Brytyjscy eksperci ostrzegają. Ostrzegają przed 24 infekcjami
Nie chciał dać pieniędzy. Wstrząsające sceny w Nowym Targu
Wizyta króla Karola i królowej Kamili w Watykanie odwołana. Jest komunikat
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Doniesienia z granicy z Białorusią. "To nie przypadek"
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić