Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Osłabia odporność. Może powodować ciężki przebieg zakażenia wirusem

3

Badania przeprowadzone na pacjentach z Chin sugerują związek pomiędzy niskim poziomem selenu w organizmie a ciężkim przebiegiem COVID-19. Warto podkreślić, że podobna relacja została już zaobserwowana wcześniej – u chorych zakażonych wirusem HIV.

Niedobór selenu może powodować ciężki przebieg COVID
Niedobór selenu może powodować ciężki przebieg COVID (Getty Images)

Wpływ selenu na COVID-19

Biorąc pod uwagę historię infekcji wirusowych związanych z niedoborem selenu zastanawialiśmy się, czy pojawienie się COVID-19 w Chinach może być powiązane z pasem niedoboru selenu, który biegnie z północnego wschodu na południowy zachód kraju - powiedziała Margaret Rayman, profesor medycyny żywieniowej na University of Surrey.

To na tej podstawie naukowcy stwierdzili, że w rejonach, gdzie odnotowano wysokie stężenie tego cennego pierwiastka o organizmie pacjentów, chorzy szybciej i łatwiej pokonywali zakażenie wywołane koronawirusem SARS-CoV-2.

Dla potwierdzenia swojej tezy naukowcy przytoczyli dwa skrajne przypadki.

W mieście Enshi, położonym w środkowych Chinach w prowincji Hubei, gdzie spożycie selenu było na wysokim poziomie, ozdrowieńców było trzy razy więcej niż średnia w pozostałym rejonie prowincji. Z kolei w prowincji Heilongjiang w północno-wschodniej części kraju, gdzie odnotowywano najwięcej niedoborów tego pierwiastka, umieralność zakażonych była o 2,4 proc. wyższa niż w innych prowincjach (bez Hubei).

Naukowcy są przekonani, że istnieje związek między poziomem selenu, a tym jak nasz organizm walczy z COVID-19. Autorzy badania przyznają jednak, że dane na których opierali swoje badania były wybiórcze. Nie uwzględniony bowiem został taki parametr jak np. wiek chorych na COVID-19 czy występowanie chorób współistniejących. Ich badania mają prowadzić do kolejnych, pogłębionych analiz.

W przeszłości udowodniono, że niedobór selenu zwiększał zjadliwość takich wirusów jak Coxsackie B3 czy grypa typu A. Wyniki najnowszych badań zostały opublikowane w ‘’American Journal od Clinical Nutrition’’.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić