Burak - najzdrowsze polskie warzywo
Buraki to jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Można z nich przyrządzić barszcz, zrobić chipsy, sok, smoothie i puree. Te warzywa nie tylko świetnie sprawdzają się w kuchni, ale również posiadają szereg prozdrowotnych właściwości.
Można w nich znaleźć kwas foliowy, witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez, wapń. Poza tym błonnik pokarmowy zawarty w burakach wpływa korzystnie na nasz układ pokarmowy.
Regularne spożywanie buraków jest polecane osobom, które cierpią na anemię. Dzięki zawartości betainy, buraki redukują stężenie homocysteiny w organizmie. Nadmiar tego aminokwasu zwiększa ryzyko zawału serca, miażdżycy, osteoporozy i Alzheimera. Z kolei odpowiednia ilość betainy poprawia pracę nerek i wątroby. Witamina B1 obecna w burakach wpływa pozytywnie na pracę mięśni i wspomaga pracę mózgu.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Kapusta zajmuje drugie miejsce
Kapusta powinna być ona na stałe obecna w naszym jadłospisie ze względu na* małą ilość kalorii* i zwartość cennych witamin i minerałów.
Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, sodu, wapnia, manganu i żelaza. Żeby w pełni wykorzystać jej zdrowe właściwości, najlepiej zrobić z niej surówkę lub sok, który jest silną bronią w walce z pasożytami i chorobą wrzodową.
Poza tym kapusta pomaga na chore stawy, obrzęki oraz wzmacnia odporność i kondycję zdrowotną skóry włosów i paznokci.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Cebula
Cebula to doskonały dodatek do wielu potraw, a także naturalny lek na różnego rodzaju dolegliwości.
Wywar z cebuli pomaga na choroby reumatyczne. Syrop cebulowy skutecznie łagodzi objawy przeziębienia, a bulion jest zalecany osobom, które skarżą się na zapalenie gardła. W cebuli występuje witamina C, magnez, siarka, fosfor, krzem oraz cynk.
Cebula pomaga na wrzody, zaparcia, trądzik i obniża ciśnienie. Jedzenie odpowiednich ilości cebuli zmniejsza ryzyko miażdżycy i raka jelita grubego. Zdecydowanie najzdrowsza jest cebula spożywana na surowo.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl