Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Paliwo dla raka. Unikaj jak ognia

53

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze może zwiększać ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Jednym z nich jest olej palmowy. Dowiedz się, dlaczego powinien zniknąć z naszego jadłospisu.

Paliwo dla raka. Unikaj jak ognia
Uważaj na te produkty, mogą być paliwem dla raka (Getty Images, Anna Efetova)

Wprawdzie kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale niektóre z nich spożywane w nadmiarze podnoszą ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów. Dotyczy to nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans, które znajdziemy w utwardzonych tłuszczach roślinnych.

Zdaniem Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego (AHA) w trosce o nasze zdrowie powinniśmy spożywać przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w rybach i owocach morzach oraz jednonienasycone znajdujące się m.in.: orzechach, awokado i oleju rzepakowym.

Wyniki badań przeprowadzonych w 2019 roku przez hiszpańskich naukowców potwierdziły, że kwas palmitynowy, który występuje w oleju palmowym, może przyczyniać się do rozrostu i rozprzestrzeniania się już istniejących przerzutów nowotworowych.

Podczas eksperymentu Dr Salvador Aznar-Benitah z Instytutu Badań Biomedycznych w Barcelonie wraz ze swoim zespołem naukowym wszczepił myszom materiał komórkowy pochodzący z ludzkiej skóry i jamy ustnej. Wcześniej komórki poddano działaniu kwasu palmitynowego, kwasu linolowego i kwasu oleinowego.

Po zakończeniu eksperymentu badacze doszli do wniosku, że to właśnie kwas palmitynowy może stymulować rozwój komórek rakowych w naszym organizmie. Czy oznacza to, że powinniśmy raz na zawsze wykluczyć z naszej codziennej diety olej palmowy? Spożywanie tego rodzaju tłuszczu raz na jakiś czas nie powinien negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Należy jednak pamiętać, że nadmiar oleju palmowego, kokosowego i tłuszczów zwierzęcych sprzyja rozwojowi miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nadwagi, otyłości i chorób nowotworowych.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawę, że olej palmowy znajduje się w wielu produktach, który spożywamy na co dzień. Znajdziemy go nie tylko w margarynie, ale również w ciastkach, czekoladzie, lodach, kostkach rosołowych, chipsach, zupach w proszku i wyrobach piekarniczych mających długi termin przydatności.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Trening, który podkręca metabolizm
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić