Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Paliwo dla raka. Unikaj jak ognia

52

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze może zwiększać ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Jednym z nich jest olej palmowy. Dowiedz się, dlaczego powinien zniknąć z naszego jadłospisu.

Paliwo dla raka. Unikaj jak ognia
Uważaj na te produkty, mogą być paliwem dla raka (Getty Images, Anna Efetova)

Wprawdzie kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale niektóre z nich spożywane w nadmiarze podnoszą ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów. Dotyczy to nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans, które znajdziemy w utwardzonych tłuszczach roślinnych.

Zdaniem Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego (AHA) w trosce o nasze zdrowie powinniśmy spożywać przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w rybach i owocach morzach oraz jednonienasycone znajdujące się m.in.: orzechach, awokado i oleju rzepakowym.

Wyniki badań przeprowadzonych w 2019 roku przez hiszpańskich naukowców potwierdziły, że kwas palmitynowy, który występuje w oleju palmowym, może przyczyniać się do rozrostu i rozprzestrzeniania się już istniejących przerzutów nowotworowych.

Podczas eksperymentu Dr Salvador Aznar-Benitah z Instytutu Badań Biomedycznych w Barcelonie wraz ze swoim zespołem naukowym wszczepił myszom materiał komórkowy pochodzący z ludzkiej skóry i jamy ustnej. Wcześniej komórki poddano działaniu kwasu palmitynowego, kwasu linolowego i kwasu oleinowego.

Po zakończeniu eksperymentu badacze doszli do wniosku, że to właśnie kwas palmitynowy może stymulować rozwój komórek rakowych w naszym organizmie. Czy oznacza to, że powinniśmy raz na zawsze wykluczyć z naszej codziennej diety olej palmowy? Spożywanie tego rodzaju tłuszczu raz na jakiś czas nie powinien negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Należy jednak pamiętać, że nadmiar oleju palmowego, kokosowego i tłuszczów zwierzęcych sprzyja rozwojowi miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nadwagi, otyłości i chorób nowotworowych.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawę, że olej palmowy znajduje się w wielu produktach, który spożywamy na co dzień. Znajdziemy go nie tylko w margarynie, ale również w ciastkach, czekoladzie, lodach, kostkach rosołowych, chipsach, zupach w proszku i wyrobach piekarniczych mających długi termin przydatności.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Trening, który podkręca metabolizm
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić