Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

"Pański" owoc wraca do łask. Komuniści go tępili, a to źródło zdrowia

58

Ze słodko-cierpkich owoców derenia jadalnego można przygotować herbatę, sok, nalewkę i przetwory. Jako że roślinę tę sadzono przed wojną przy dworach, pałacach i klasztorach, w okresie PRL-u uznawano ją za niepożądany "pański owoc". Dziś dereń wraca do łask. Słusznie, bo jego właściwości zdrowotne zdumiewają.

"Pański" owoc wraca do łask. Komuniści go tępili, a to źródło zdrowia
To jeden z najzdrowszych owoców świata. Można przygotować z niego nalewkę (Licencjodawca)

Właściwości zdrowotne derenia jadalnego

Właściwości lecznicze owoców derenia jadalnego są cenione przez zielarzy od lat. Zawierają żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź, mangan, flawonoidy, antocyjany, beta-karoten, kwas jabłkowy i chinowy, pektyny, garbniki. Dostarczają też witamin P, A i C. Tej ostatniej mają aż pięć razy więcej niż cytryna!

Owoce derenia są cenione w medycynie tradycyjnej za ich właściwości przeciwgorączkowe, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antyalergiczne. Stymulują też produkcję insuliny, wspierają cyrkulację krwi, redukują ciśnienie i działają diuretycznie, a zatem wspierają zdrowie układu moczowego. Zawarte w nich antocyjany mają potencjał działania przeciwnowotworowego.

Owoce derenia ułatwiają też trawienie, wspomagają kontrolę wagi, wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają jakość snu, wzmacniają organizm i są polecane osobom borykającym się z anemią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

Nie tylko owoce tej rośliny są wartościowe - wywary z kory i liści mogą być dodawane do kąpieli i stosowane w celu leczenia dolegliwości reumatycznych oraz migren.

Przepis na nalewkę z owoców derenia jadalnego

Dereniówka nie jest trudna w przygotowaniu.

Należy:

  • Przygotować kilogram dojrzałych owoców, po czym dokładnie je opłukać i osuszyć.
  • Włożyć owoce do sterylnego słoika i zalać je 750 ml wódki.
  • Hermetycznie zamknąć naczynie i przechowywać w ciemnym miejscu przez 4 tygodnie.
  • Kiedy płyn nabierze bordowego koloru, odcedzić go do innego słoika, a do nasączonych owoców dodać 200 g cukru. Oba naczynia pozostawić w zamknięciu i cieniu na kolejne 4 tygodnie.
  • Przelewać gotowy płyn do butelek i przechowywać w chłodnym miejscu.

Zobacz także: To najzdrowszy owoc na świecie. Rośnie w Polsce, ale go nie doceniamy

Dereniówkę należy stosować doraźnie, np. w przypadku zagrożenia infekcją.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić