aktualizacja 

Picie tej herbaty nie jest dobrym pomysłem. Ryzyko raka znacząco wzrasta

10

Regularne spożycie herbaty jest godne polecenia nie tylko z powodu jej wyjątkowego smaku, ale również ze względu na liczne korzyści zdrowotne. Niemniej jednak najnowsze badania wskazują, że picie gorącej herbaty może istotnie zwiększać ryzyko raka przełyku.

Picie tej herbaty nie jest dobrym pomysłem. Ryzyko raka znacząco wzrasta
Picie gorących napojów to krótka droga do raka przełyku (Adobe Stock, Leonid Iastremskyi)

Naukowcy z różnych krajów wielokrotnie analizowali skład herbaty i jej wpływ na zdrowie człowieka. Stwierdzono, że ten napój obfituje w witaminy, minerały, teinę oraz inne cenne składniki odżywcze. Mają one znaczący wpływ na nasz organizm. Dzięki nim herbata działa pobudzająco, poprawia krążenie, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, chroni układ pokarmowy przed bakteriami oraz zapobiega próchnicy.

Herbata dla wielu osób ma także wyjątkowe walory smakowe. Na rynku znajdziemy wiele wariantów tego napoju, a amatorzy herbaty regularnie sięgają po różnorodne smaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata

Lubisz gorącą herbatę? Pora zmienić przyzwyczajenia.

Badacze postanowili przyjrzeć się wpływowi temperatury herbaty na nasze zdrowie. Wyniki tych dociekań opublikowano w renomowanym czasopiśmie medycznym "International Journal of Cancer". Dla wielu osób mogą być one niepokojące.

Wieloletnie badanie, trwające od 2004 do 2017 roku, objęło dane ponad 50 tysięcy osób w wieku od 40 do 75 lat. Kierowany przez dr Farhada Islami z American Cancer Society zespół badawczy zarejestrował 317 nowych przypadków nowotworu przełyku. Jak się okazało, wpływ na jego rozwój ma przede wszystkim jedna kwestia.

Jak stwierdził główny autor badań, picie gorącej wody jest związane z większym ryzykiem nowotworu przełyku nawet w przypadku osób, które nie piją alkoholu lub nigdy nie paliły papierosów.

Z badania wynika, że spożywanie co najmniej 700 ml gorącej herbaty (około dwóch kubków) o temperaturze przekraczającej 60 stopni Celsjusza podnosi ryzyko raka przełyku nawet o 90 proc. Dr Farhada Islami zaznacza, że aby chronić nasze zdrowie, warto odczekać, aż herbata ostygnie, zanim zdecydujemy się ją wypić. Amatorzy wrzątku zdecydowanie powinni zastosować się do tych rad.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić