Kamil S. Sikora | 

Piękne i zdrowe. O tych właściwościach słyszało niewielu

1

Fiołki trójlistne, czyli bratki większość z nas traktuje tylko jako rośliny ozdobne. Jak się okazuje, te piękne kwiaty wyróżniają się nie tylko wyglądem, ale także walorami zdrowotnymi i kulinarnymi. Koniecznie poznaj niezwykłe właściwości bratków.

Piękne i zdrowe. O tych właściwościach słyszało niewielu
Dlaczego warto sadzić bratki? (2021CarolineGauvin)

W kwiatach i liściach fiołka trójlistnego znajdziemy m.in.: kwasy organiczne, kwercetynę, garbniki, saponiny i rutozyd. Dzięki tym substancjom bratki zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, regulując tym samym ciśnienie krwi. Preparaty na bazie tych roślin nie tylko wpływają korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, ale także pomogą na bóle mięśni i stawów. Jeżeli doskwierają nam dolegliwości reumatyczne lub cierpimy z powodu złamania lub stłuczenia powinniśmy wypróbować ciepły kompres z odwaru z bratka.

Dzięki właściwościom moczopędnym i przeciwzapalnym bratek świetnie sprawdza się w leczeniu kamicy nerkowej i zapaleniu pęcherza moczowego. Ekstrakt z bratków warto również włączyć do diety odchudzającej. Pijąc ten leczniczy preparat przed posiłkiem, skutecznie oczyścimy organizm z toksyn, usprawnimy przemianę materii i zahamujemy apetyt na niezdrowe przekąski.

Bratek wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego. Saponiny obecne w bratku łagodzą objawy kaszlu i działają wykrztuśnie. Żeby wykorzystać prozdrowotne działanie fiołka trójlistnego, należy przygotować napar z tej rośliny na mleku. Wywar z bratków może okazać się silną bronią w walce z problemami skórnymi. Leczniczy napar możemy pić lub zastosować go zewnętrznie.

Najlepiej zastosować te dwie metody jednocześnie. W ten sposób pozbędziemy się trądziku, wysypki, egzemy i podrażnień skóry.

Jeśli chcemy przygotować domowy specyfik na bazie fiołka trójlistnego, wystarczy, że do niewielkiego garnka wsypiemy łyżkę ziela i zalejemy szklanką wody. Następnie wodę doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na ogniu przez 5 minut. Po upływie tego czasu przecedzamy miksturę i wypijamy. Bratki można dodać również do sałatki, lekko słodkiej zupy, potrawy mięsnej czy dania z ryżu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Pasażer zgubił telefon. Samolot musiał zawrócić do Paryża
Mniej religii w szkole, więcej w parafii. Biskup zapowiada zmiany
Cenne znalezisko sprzed wieków. To ukazała wiosenna aura
Uczty trwały nawet trzy dni. Tak jadano za czasów Bolesława Chrobrego
Zadzwonił na 112. "Obciąłem matce nogę"
Brak nogi, uszkodzone ręce i kręgosłup. Zbeszczeszczenie w Irlandii
Niezwykłe zjawisko nad Bałtykiem. Nagranie z plaży w Jantarze
Elon Musk rozdaje miliony. Tak zachęca do głosowania na sędziego
Novak Djoković pokonany. Na setne zwycięstwo przyjdzie mu poczekać
Ukradli 600 m kabla. Zakłócenia łączności w Hawanie
Biskup oskarżył księdza, że ma dziecko z gosposią. Proboszcz wygrał przed sądem
Trump ostrzega Zełenskiego. Zapowiada "wielkie problemy"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić