Kwas chlebowy powstaje na skutek fermentacji chleba. Ten cenny napój jest znany w naszym kraju już od czasów panowania Władysława Jagiełły. Zawiera witaminę C i E, które są skuteczną bronią w walce z wolnymi rodnikami. Kwas chlebowy posiada także witaminy z grupy B oraz cynk i selen, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, trzustki, a także biorą udział w przemianach tłuszczów, białek i węglowodanów.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Napój z chleba działa pozytywnie na układ trawienny, przyśpiesza metabolizm i reguluje mikroflorę jelitową. Poza tym obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Pomaga również pozbyć się zbędnych kilogramów i toksyn z organizmu.
Niestety, kwas chlebowy z supermarketu to zazwyczaj tylko gazowany napój o smaku chleba zawierający sorbinian sodu, benzoesan sodu i inne konserwanty. Żeby uniknąć sztucznych ulepszaczy smaku i zapachu w kwasie chlebowym, najlepiej zrobić go samodzielnie według prostego przepisu.
Do przygotowania kwasu chlebowego będziemy potrzebować: 4 dag chleba razowego, 25 dag drożdży, 2,5 litra wody, pół szklanki cukru albo miodu naturalnego oraz rodzynki.
Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza W międzyczasie gotujemy wodę. Następnie kroimy chleb w kostkę i pieczemy w piekarniku, do momentu aż się zarumieni. Ostudzony chleb wrzucamy do miski, zalewamy zagotowaną wodą i odstawiamy na 3 godziny. Po upływie tego czasu do pojemnika dodajemy rozpuszczone w letniej wodzie drożdże i cukier. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy roztwór, dodajemy kilka rodzynek i przelewamy do butelek. Tak przyrządzony kwas chlebowy możemy przechowywać od tygodnia do miesiąca w lodówce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.