Składniki odżywcze w occie jabłkowym
Ocet jabłkowy jest bogaty w witaminy A, E, D, które pełnią ważną funkcję w wielu procesach metabolicznych.
Zawiera też polifenole, chinony i katecholaminy, które działają jako przeciwutleniacze i mogą chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
1. Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze
Jeden z najważniejszych aspektów octu jabłkowego to jego zdolność do niszczenia szkodliwych bakterii, takich jak E. Coli i S. aureus.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzięki temu ocet jabłkowy może przeciwdziałać różnego rodzaju infekcjom, również tym związanym z przewodem pokarmowym.
2. Wspiera mikrobiotę jelit
Ocet jabłkowy działa podobnie jak probiotyki, a więc przyczynia się do wzmacniania zdrowej flory bakteryjnej jelit. Dobra równowaga mikrobioty ma kluczowe znaczenie dla ogólnego zdrowia, przyswajania składników odżywczych i funkcjonowania układu immunologicznego.
4. Wywiera korzystny wpływ na profil lipidowy
Regularne spożywanie octu jabłkowego może przyczyniać się do obniżenia poziomów cholesterolu i trójglicerydów. Skutkuje to zmniejszeniem ryzyka rozwoju miażdżycy oraz udaru mózgu.
5. Stabilizuje ciśnienie krwi
Ocet jabłkowy wspomaga zdrowie serca poprzez regulację ciśnienia krwi. Działa korzystnie na ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu obniża ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych.
6. Ma wpływ na metabolizm glukozy
Regularne spożywanie octu jabłkowego może obniżać poziom cukru we krwi. Poprawia też wrażliwość komórek na insulinę, co jest kluczowe w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2.
7. Wspiera trawienie
Ocet jabłkowy pomaga w regulacji kwasowości żołądka, co może być pomocne dla osób cierpiących na zgagę czy niestrawność. Dodatkowo wspiera trawienie, redukuje uczucie wzdęć i może pomóc w niwelowaniu zaparć.
Jak spożywać ocet jabłkowy?
Pierwszą porcję octu jabłkowego warto przyjąć na czczo - jedna łyżka octu, jedna łyżka miodu, szczypta pieprzu cayenne, cynamonu i imbiru wymieszane razem w szklance wody stanowią doskonały początek dnia.
Drugą porcję warto potraktować jako składnik obiadu. Ocet jabłkowy świetnie komponuje się z sałatkami, marynatami do mięs i ryb, dressingami, zupą pomidorową czy marynowanymi warzywami.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.