Przepis na prozdrowotny syrop
Składniki:
10 ząbków czosnku,
1 łyżeczka chilli,
1,5 łyżki octu winnego cytrynowego.
250 ml wody.
Sposób przygotowania i dawkowanie:
Najpierw należy obrać czosnek, przepuścić przez praskę i przełożyć do niewielkiego szklanego naczynia. Następnie dodajemy ocet winny, wsypujemy łyżeczkę mielonej papryczki chilli i dolewamy szklankę zimnej przegotowanej wody. Mieszaninę zostawiamy na dwa dni w ciemny miejscu. Po upływie tego czasu odcedzamy miksturę za pomocą gazy i sitka o drobnych oczkach i przelewamy do butelki. W celach profilaktycznych zażywamy jedną łyżeczkę syropu w ciągu dnia, natomiast w przypadku grypy lub przeziębienia spożywamy 3 łyżeczki dziennie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niezwykłe właściwości połączenia czosnku i chilli
Nie bez powodu jednym z głównych składników syropu jest czosnek, który jest powszechnie uznawany za jeden z najsilniej działających naturalnych antybiotyków. Znajdziemy w nim m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, wapń, magnez, chrom, nikiel, kobalt, związki flawonoidowe i aminokwasy. Czosnek zawiera także allicynę. Ten silny przeciwutleniacz uaktywnia się po zgnieceniu lub po posiekaniu ząbka czosnku. Dzięki zawartości wielu cennych ta popularna przyprawa usprawnia pracę układu immunologicznego, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzi objawy infekcji i pomaga obniżyć zbyt wysoki cholesterol, co skutecznie chroni przed miażdżycą.
Chilli również obecne w domowym specyfiku wspomaga prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, przyspiesza proces odchudzania, chroni przed kwasowością w przewodzie pokarmowym, a także pomaga pozbyć się biegunki i problemów trawiennych. Najcenniejszą składnikiem papryczki chilli jest kapsaicyna. Substancja ta wykazuje silne właściwości antyrakowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.