Pij, nie żałuj sobie. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i udaru

31

Ocet jabłkowy to świetne narzędzie w walce o zdrowie, pomagając kontrolować wagę, stabilizować ciśnienie krwi i wzmacniać odporność. Można go wykorzystać w porannej rutynie zdrowotnej lub jako dodatek do obiadu. Różnorodność zastosowań jest naprawdę imponująca!

Pij, nie żałuj sobie. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i udaru
Ocet jabłkowy. Pij codziennie, a będę efekty (Getty Images)

Ocet jabłkowy jest bogaty w witaminy A, E i D, które odgrywają kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych w naszym organizmie.

W jego skład wchodzą także polifenole, chinony i katecholaminy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy, chroniąc nasz organizm przed działaniem wolnych rodników.

Właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze

Ocet jabłkowy potrafi skutecznie zwalczać szkodliwe bakterie, takie jak E. Coli i S. aureus.

Kontynuacja artykułu poniżej materiału wideo.

Zobacz także: Dlaczego warto pić ocet jabłkowy z miodem?

Dzięki temu może skutecznie pomagać w zapobieganiu różnego rodzaju infekcjom, w tym także tym żołądkowym.

Korzystnie działa na mikrobiotę jelit

Podobnie jak probiotyki, ocet jabłkowy wspiera zdrową florę bakteryjną jelit. Zdrowa mikrobiota ma ogromne znaczenie dla ogólnej kondycji zdrowotnej, przyswajania składników odżywczych i funkcjonowania układu odpornościowego.

Poprawia profil lipidowy

Regularne picie octu jabłkowego może obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i udaru mózgu.

Regulacja ciśnienia krwi

Ocet jabłkowy wspiera zdrowie serca przez regulację ciśnienia krwi, działając korzystnie na ściany naczyń krwionośnych i zmniejszając ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych.

Poprawia metabolizm glukozy

Spożywanie octu jabłkowego może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość komórek na insulinę, co jest kluczowe w profilaktyce i terapii cukrzycy typu 2.

Wspomaga trawienie

Ocet jabłkowy pomaga regulować kwasowość żołądka, co jest korzystne dla osób zmagających się ze zgagą czy niestrawnością. Dodatkowo usprawnia trawienie, redukuje wzdęcia i może wspomagać w walce z zaparciami.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Rano warto sięgnąć po porcję octu jabłkowego na czczo. Wystarczy połączyć jedną łyżkę octu z jedną łyżką miodu, szczyptą pieprzu cayenne, cynamonu i imbiru w szklance wody. To doskonały sposób na rozpoczęcie dnia.

Druga porcja może być dodatkiem do obiadu. Ocet jabłkowy świetnie pasuje do sałatek, marynat do mięs i ryb, sosów, zupy pomidorowej lub marynowanych warzyw.

Autor: JAR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić