aktualizacja 

Pij po każdym posiłku. Chroni przed cukrzycą i ratuje trzustkę

16

Znany przede wszystkim ze swoich właściwości kojących rumianek posiada również cenne zdolności do regulacji poziomu cukru we krwi. Warto sięgnąć po napar po każdym sytym posiłku.

Pij po każdym posiłku. Chroni przed cukrzycą i ratuje trzustkę
Pij po każdym posiłku. Chroni przed cukrzycą i ratuje trzustkę (Adobe Stock)

Rumiankowa herbata po posiłku to świetny wybór

Rumianek zawiera związki roślinne, takie jak flawonoidy i terpenoidy, które mogą wpływać na metabolizm glukozy i zwiększać wrażliwość na insulinę, co docelowo prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi. Duże znaczenie ma jego spożywanie w odpowiednim momencie.

Spożywanie naparu z rumianku tuż po posiłkach może ograniczyć gwałtowny wzrost poziomu cukru, co nie tylko chroni przed długoterminowymi konsekwencjami cukrzycy, ale także zapobiega różnym problemom trawiennym, takim jak wzdęcia, niestrawność i zgaga. Dodatkowo wpływa on także na odpowiednią perystaltykę jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co więcej, rumianek zmniejsza stany zapalne związane z insulinoopornością i zaburzeniami metabolizmu glukozy, co czyni go wsparciem dla zdrowia metabolicznego. Działa również korzystnie na trzustkę, zapobiegając wielu groźnym schorzeniom.

Rumianek jest także dużym wsparciem w kwestii leczenia żołądka. Jego spożywanie zmniejsza poziom nadkwaśności, a także jest stosowany w przeciwdziałaniu chorobie wrzodowej.

Właściwości zdrowotne rumianku

Napar z rumianku nie tylko reguluje poziom cukru we krwi i uspokaja nerwy. Ma również szereg innych zalet. Wspiera układ odpornościowy, łagodzi bóle głowy i bóle menstruacyjne oraz poprawia stan skóry. Jego stosowanie jest więc jak najbardziej wskazane.

Warto wiedzieć, że napar z rumianku można stosować również zewnętrznie. Pomaga on łagodzić trądzik, łuszczycę, podrażnienia i ukąszenia owadów. Dzięki swoim właściwościom łagodzącym, przeciwzapalnym i przeciwobrzękowym, jest często używany jako naturalny sposób na redukcję cieni i opuchlizny pod oczami. Różnorodne toniki z rumianku nadają z kolei skórze blasku.

Jak przyrządzić napar z rumianku?

Przyrządzenie naparu z rumianku wcale nie jest trudne. Aby go przygotować, wystarczy łyżeczka suszonych kwiatów (lub torebka gotowej herbaty) i szklanka wrzątku. Napój powinien parzyć się przez 5-10 minut.

Po zaparzeniu (i ewentualnym odcedzeniu kwiatów) rumianek można pić od razu lub w wersji schłodzonej. To zależy głównie od naszych preferencji.

Stabilizacja poziomu cukru we krwi jest kluczowa dla kontrolowania cukrzycy i zmniejszenia ryzyka jej powikłań. Napar z rumianku jest skutecznym i smacznym środkiem do osiągnięcia tego celu.

Ważne jest jednak, aby pamiętać, że nie zastąpi on zdrowej diety ani ewentualnego leczenia farmakologicznego. W przypadku niepokojących objawów konieczne jest wizyta u lekarza.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić