Dieta a serce
W prestiżowym magazynie "The Lancet" zostały opublikowane badania, w których naukowcy wykazali, że osoby jedzące dwie lub więcej porcji nabiału dziennie mają niższe ryzyko rozwoju serca. Badacze podkreślają, by wybierać nabiał niskotłuszczowy.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Należy pamiętać, że wiele produktów przetworzonych czy gotowych do spożycia zawiera w swoim składzie również znaczące ilości soli. Dlatego najlepiej unikać takich produktów, a sól w naszej kuchni zastąpić ziołami.
Wysoki cholesterol
Wysoki poziom cholesterolu powoli wyniszcza układ sercowo-naczyniowy. Naukowcy ostrzegają – dla zdrowia naszego serca powinniśmy wyeliminować potrawy tłuste, wysokoprzetworzone oraz te bogate w węglowodany proste.
Należy pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze są dla nasz szkodliwe. Nienasycone kwasy tłuszczowe powinny znaleźć się w naszym codziennym menu. Zamiast smalcu postawmy na oliwę z oliwek, a krwisty stek zastąpmy łososiem. W tłustych rybach morskich znajdziemy kwasy omega-3, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi i wspierają prawidłową pracę serca.
Zmniejszenie ryzyka udaru
Ryzyko udaru lub zawału serca zwiększa bogata w cukry proste. To dlatego należy unikać takich produktów jak: białe pieczywo, makarony, słodkie napoje, ciasta, batony, drożdżówki czy pączki. A wybierając węglowodany postawić na te złożone, np. pełnoziarnisty chleb, brązowy lub czarny ryż czy makaron razowy.
Czytaj też: Co uwielbiamy grillować?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.