Choć należy zachować umiar w jedzeniu orzechów, bo są to produkty wysokokaloryczne, to nie wolno ich całkowicie wykluczyć z naszego codziennego jadłospisu. Kryje się z nich bowiem mnóstwo składników prozdrowotnych, które chronią nasz organizm przed rozwojem wielu groźnych schorzeń.
Na szczycie listy najzdrowszych orzechów znajdują się orzechy włoskie. Są one też bardzo popularne w naszym kraju i chętnie sadzone w przydomowych ogrodach czy na działkach. Nic dziwnego, bo orzechy włoskie to bogactwo witamin z grupy B, które są cenne dla układu nerwowego.
Znajdziemy w nich także potas, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca, oraz kwasy omega-3, błonnik i magnez. Nie wolno zapominać, że te orzechy to także doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i chronią nas tym samym przed rozwojem chorób nowotworowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Warto sięgać również po orzechy laskowe, które są nieco mniej kaloryczne niż orzechy włoskie. Ta zdrowa i smaczna przekąska słynie z pozytywnego wpływu na układ krążenia – zmniejsza ryzyko rozwoju zakrzepicy, miażdżycy i nadciśnienia. Znajdziemy w nich cenny potas, witaminę E, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Te ostatnie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i zapobiegają odkładaniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach. Z kolei witamina E zmniejsza ryzyko sklejania się płytek krwi, co minimalizuje ryzyko powstawania zakrzepów.
Zobacz także: "Zamiata" tętnice. Zapobiega zakrzepom i miażdżycy
Nie należy też zapominać o migdałach. Już garść dziennie wspiera profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego. Niektóre badania udowodniają, że migdały są w stanie przeciwdziałać rozwojowi nadciśnienia i miażdżycy.
Orzechy zmniejszają też ryzyko zgonu z powodu zawału mięśnia sercowego. Uważa się, że chronią nasz układ nerwowy oraz zapobiegają udarom. Znajdziemy w nich też bardzo cenny związek – fenyloalaninę, która nazywana jest naturalnym antydepresantem.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.