Matcha
Matcha, czyli zielona herbata w proszku jest bogatym źródłem chlorofilu. Ten cenny zielony barwnik skutecznie wymiata złogi zalegające w jelitach. Matcha zawiera również znaczne ilości błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienne i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Poza tym matcha podnosi odporność naszego organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne.
Czytaj także: Nigdy nie rób tego po wypiciu kawy. Poważny błąd
Camu camu
Camu camu to egzotyczna nazwa sproszkowanych jagód pochodzących z tropikalnych lasów w Brazylii i Peru. Te cenne owoce mają w sobie sporo cennej witaminy C, dzięki czemu wzmacniają naszą odporność i pomagają zwalczyć objawy infekcji. Obecna w nich seryna pomaga nam prawidłowo strawić pożywienie i pozbyć się dolegliwości ze strony układu trawiennego.
Liście moringa
Moringa inaczej drzewo chrzanowe rośnie na Hawajach i wyróżnia spośród innych roślin bardzo cienkimi gałęziami. Zarówno korzenie, strąki, jak i liście tej rośliny nadają się do spożycia. Proszek powstały ze zmielenia liści jest bogaty w aminokwasy, które wspomagają prawidłową pracę układu pokarmowego. Ten produkt doskonale sprawdza się przy leczeniu biegunki i stanu zapalnego jelita grubego.
Spożywcza ziemia okrzemkowa
W tym nietypowym produkcie spożywczym znajdują się pancerzyki glonów jednokomórkowych mające w sobie znaczne ilości krzemu. Ten cenny pierwiastek wzmacnia kości i naczynia krwionośne, a także pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Spożywcza ziemia okrzemkowa oczyszcza również nasze jelita ze zbędnych produktów przemiany materii i wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurkuma
Kurkuma to bardzo popularna przyprawa, która nie tylko doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do wielu potraw, ale posiada także szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Po ten dodatek do żywności powinny sięgać szczególnie osoby skarżące się na wrzody, problemy trawienne, wzdęcia i hemoroidy. Substancje zawarte w kurkumie sprawiają, że nasze jelita lepiej wchłaniają zdrowe tłuszcze i witaminy obecne w pożywieniu.
Czytaj także: Objaw miażdżycy. Polacy go lekceważą