Umiar w przypadku orzechów jest słowem kluczowym, ponieważ posiadają one dużą ilość kalorii. Niemniej jednak całkowite wykluczenie tych produktów z diety byłoby błędem, gdyż są one bogatym źródłem substancji prozdrowotnych, które pomagają w zapobieganiu wielu poważnym schorzeniom.
Orzechy włoskie zajmują czołowe miejsce na liście najzdrowszych orzechów. Są one popularne w Polsce i chętnie uprawiane w ogrodach przydomowych oraz na działkach. Orzechy włoskie dostarczają ogromnej ilości witamin z grupy B, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Orzechy włoskie są również źródłem potasu, który wpływa na prawidłową pracę serca, oraz kwasów omega-3, błonnika i magnezu. Są też bogate w przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i chronią przed rozwijającymi się chorobami nowotworowymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warunki te spełniają również orzechy laskowe, które są mniej kaloryczne od orzechów włoskich. Popularne zarówno jako zdrowa przekąska, orzechy laskowe korzystnie wpływają na układ krążenia, redukując ryzyko zakrzepicy, miażdżycy i nadciśnienia. Zawierają potas, witaminę E, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Te ostatnie pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu i zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Witamina E zmniejsza ryzyko sklejania się płytek krwi, chroniąc przed zakrzepami.
Orzechy — warto je włączyć do diety
Migdałów również nie powinniśmy pomijać. Już garść dziennie wspiera profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania wskazują, że migdały mogą przeciwdziałać nadciśnieniu i miażdżycy.
Orzechy również zmniejszają ryzyko zgonu z powodu zawału serca. Mają korzystny wpływ na układ nerwowy i pomagają zapobiegać udarom. Wiele z nich zawiera fenyloalaninę, naturalny antydepresant.
Warto także sięgać po orzechy nerkowca, które jak żadne inne orzechy korzystnie reguluje poziom cholesterolu. Mają również niską zawartość cukru i są źródłem błonnika. Duża zawartość magnezu i manganu pozwoli zadbać o kości.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.