Na zdrowie naszej trzustki pracujemy przez całe życie. Ten cenny organ, który odpowiada za dostarczanie do jelita cienkiego enzymów umożliwiających trawienie pożywienia, a także produkuje glukagon i insulinę, czyli programy regulujące poziom glukozy we krwi, zdecydowanie nie lubi, gdy nadużywamy alkoholu czy palimy papierosy.
Zobacz także: Cios prosto w trzustkę. Lepiej już dziś wyrzucić z menu
Źle na trzustkę wpływa również dieta bogata w żywność typu fast food, wysokoprzetworzone produkty czy słodkie napoje gazowane. Czynnikami zwiększającymi ryzyko rozwoju chorób trzustki są też: otyłość, choroby autoimmunologiczne, zażywanie niektórych leków czy zakażenia wirusowe. Znaczącą rolę odgrywają też predyspozycje genetyczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Po czym poznać, że twoja trzustka już ledwo zipie? Zwróć uwagę przede wszystkim na... wagę. Chociaż nadwaga nie służy temu narządowi, to pamiętaj, że szybka utrata masy ciała, która nie jest spowodowana zmianą diety czy zwiększoną aktywnością fizyczną, może być ostrzeżeniem. Właśnie tak objawia się przewlekłe zapalenie trzustki. Co więcej, jest to jeden z symptomów raka trzustki.
Lekceważyć nie wolno też świądu skóry. Zdarza się, że to jedyny objaw uszkodzonej trzustki. Pojawia się, gdy pod skórą dostrzegamy kompleksy białkowe z bilirubiną. Na tym etapie skóra nie zmienia jeszcze zabarwienia, ale objawu nie wolno ignorować. Podobnie jak wysypki na ciele. Ta ujawnia się zazwyczaj w formie plam i jest zlokalizowana w okolicy pępka czy na tułowiu. Do innych objawów zaliczamy też: sinicę marmurkowatą, żółtaczkę, rumień wędrujący, a także martwicę tkanki podskórnej.
Ostre zapalenie trzustki to nie tylko zmiany skórne. W przebiegu choroby pojawiają się gorączka, wymioty, nudności, ból brzucha promieniujący do kręgosłupa, wzmożone pragnienie, a także zaczerwienienie widoczne na twarzy czy spadek ciśnienia.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie