Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Polacy go uwielbiają. Lekarze przebadali krew po spożyciu i są w szoku

37

Popcorn to jedna z najbardziej ulubionych przez Polaków przekąsek. Najchętniej sięgamy po niego podczas seansu filmowego lub na imprezie, niestety nawet tych sporadycznych sytuacji lepiej się wystrzegać. Popcorn jest wysokokaloryczny i zazwyczaj naszpikowany solą, tłuszczem czy cukrem. Jak wynika badań, jego opakowanie również jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

Polacy go uwielbiają. Lekarze przebadali krew po spożyciu i są w szoku
Uwaga na popcorn w opakowaniach, które może zawierać PFAS. Jest podwójnie niebezpieczny (Licencjodawca, Marccophoto)

Większość osób zapewne nie zdaje sobie sprawy, że prażona kukurydza jest zazwyczaj sprzedawana w opakowaniach zawierających znaczne ilości toksycznych związków chemicznych. Do popcornu, który przed jedzeniem wkładamy do kuchenki mikrofalowej, mogą przenikać substancje per-i polifluoroalkilowe (PFAS). Co za tym idzie, dostają się również do naszego organizmu.

W jednym z najnowszych badań naukowcy dokonali analizy informacji zebranych w latach 2003–2014 dotyczących stężenia PFAS w krwiobiegu. Analiza obejmowała 10 000 tys. osób dorosłych i ok. 700 dzieci będących w przedziale wiekowym od 3 do 11 lat. Wyniki zaskoczyły samych badaczy. Eksperci zauważyli, że największy wzrost stężenia tych związków we krwi (nawet aż o 63 proc.) mieli uczestnicy badań, w których jadłospisie od dłuższego czasu występował popcorn z mikrofalówki. Najprawdopodobniej PFAS pochodziły właśnie z opakowań tego popularnego produktu.

Jak się okazuje, niebezpieczna dla naszego zdrowia mogę być również pizza, hamburger, hot dog i frytki, które są zamawiane na wynos. We krwi miłośników tego rodzaju dań również stwierdzono wysokie stężenie tych związków chemicznych. W opakowaniach fast foodów nierzadko znajdują się substancje per-i polifluoroalkilowe. Dlatego u osób przygotowujących takie posiłki w domu odnotowano mniejszy poziom PFAS w organizmie. Te substancje mają zdolność odpychania cząsteczek wody i tłuszczu. Z tego względu są powszechnie stosowane w przemyśle podczas produkcji papieru spożywczego, opakowań popcornu i fast foodów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: #dziejesięnażywo: Tych rzeczy nie wolno wkładać do kuchenki mikrofalowej

Substancje per-i polifluoroalkilowe znajdują się również m.in. w: farbach, piankach gaśniczych czy częściach elektronicznych. Zbyt wysokie stężenie PFAS w naszym organiczne może w rezultacie doprowadzi do rozwoju choroby immunologicznych i zaburzeń gospodarki hormonalnej. Podejrzewa się, że mogą wykazywać właściwości kancerogenne. Nie zostało to jednak jednoznacznie potwierdzone przez naukowców.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić