Polacy go uwielbiają. Uzależnia, zwiększa ryzyko raka i cukrzycy

Jest smaczne i Polacy je uwielbiają. Niestety, jedzenie białego pieczywa zwiększa ryzyko cukrzycy, osteoporozy, a niektóre dodatki stosowane przez producentów mogą wykazywać działanie rakotwórcze. Sprawdź, dlaczego jeszcze należy ograniczyć obecność tego produkt w naszym codziennym jadłospisie.

Nie każda mąka jest zdrowaNie każda mąka jest zdrowa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Drbouz

Pieczywo wyprodukowane na bazie białej, oczyszczonej mąki i produkty z dodatkiem karmelu i słodu podnoszą stężenie cukru w krwiobiegu. Dzieje się tak, ponieważ tego typu wyroby piekarnicze zawierają amylopektynę A. Stała obecność tego węglowodanu w naszej diecie może w rezultacie doprowadzić do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2. Regularne spożywanie pieczywa z białej mąki zwiększa również ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Wyniki badań przeprowadzonych przez ekspertów Human Nutrition Research Center on Aging w USA wykazały, że nadmierne spożywanie żywności bogatej w mąkę wpływa niekorzystnie na równowagę kwasowo-zasadową. Podwyższona kwasowość krwi sprawia, że do krwiobiegu z kości uwalnia się wapń, co ma na celu przywrócenie właściwego wskaźnika pH w organizmie. W efekcie może to doprowadzić do rozwoju wspomnianej wcześniej choroby układu szkieletowego.

Kolejnym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą regularne sięganie po pieczywo z białej mąki, jest zachorowanie na nowotwór. W chlebie, bułkach, a także w batonikach zbożowych, płatkach śniadaniowych i śmietance do kawy możemy znaleźć niekiedy glifosat. Zdaniem ekspertów z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, substancja ta wykazuje właściwości kancerogenne. Pieczywo wyprodukowane na bazie mąki pszennej, zawierające ulepszacze może też przyczynić się do wystąpienia stanów zapalnych w naszym organizmie. Poza tym sięgając regularnie po ten produkt, fundujemy sobie nadprogramowe kilogramy i puste kalorie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Które pieczywo jest najzdrowsze?

Warto wspomnieć, że jedzenie pieczywa uzależnia. Nie jest to spowodowane tylko jego walorami smakowych, ale także obecnym w nich glutenie. Podczas procesu trawiennego ta mieszanina białek rozkłada się na egzorfiny, które wpływają na działanie naszego mózgu, wywołując stan euforii.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 23.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 23.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wóz strażacki wypadł z drogi. Za kierownicą pijany strażak
Wóz strażacki wypadł z drogi. Za kierownicą pijany strażak
17 egzekucji w ciągu 48 godzin. Wstrząsające doniesienia z Iranu
17 egzekucji w ciągu 48 godzin. Wstrząsające doniesienia z Iranu
O ile wzrośnie zasiłek pogrzebowy? MRPiPS o tym, co nas czeka w 2026 r.
O ile wzrośnie zasiłek pogrzebowy? MRPiPS o tym, co nas czeka w 2026 r.
Wielki powrót Vonn. Będzie jedną z najstarszych zawodniczek na Igrzyskach 2026
Wielki powrót Vonn. Będzie jedną z najstarszych zawodniczek na Igrzyskach 2026
Czarne chmury nad prawnikiem. Na jego rachunek wpłynęło 3,5 mln zł
Czarne chmury nad prawnikiem. Na jego rachunek wpłynęło 3,5 mln zł
Jest decyzja. Dwie gwiazdy Górnika Zabrze zostają w klubie
Jest decyzja. Dwie gwiazdy Górnika Zabrze zostają w klubie
Przyszłość Grenlandii. Stanowcza reakcja Macrona na słowa Trumpa
Przyszłość Grenlandii. Stanowcza reakcja Macrona na słowa Trumpa
Od trzech lat walczy z rakiem. Dramatyczny apel syna przed świętami
Od trzech lat walczy z rakiem. Dramatyczny apel syna przed świętami
Tragedia w Biedronce. Mężczyzna nagle chwycił się za serce
Tragedia w Biedronce. Mężczyzna nagle chwycił się za serce
Na drodze leżał mężczyzna. Sierżant nie wahał się ani chwili
Na drodze leżał mężczyzna. Sierżant nie wahał się ani chwili
Zatrzymał się oplem. Podłożył ogień. Trwają poszukiwania
Zatrzymał się oplem. Podłożył ogień. Trwają poszukiwania