Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Polacy ją uwielbiają. Ale uwaga, w tej wersji to trucizna

171

To bardzo popularne w naszym kraju warzywo wyróżnia się spośród innych bardzo delikatnym i kremowym smakiem. Fasolka szparagowa jest bogactwem wielu cennych składników i posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Niestety podana w niewłaściwy sposób może być bardzo szkodliwa dla naszego zdrowia.

Polacy ją uwielbiają. Ale uwaga, w tej wersji to trucizna
Fasolka szparagowa zawiera trującą fazynę (Licencjodawca, WULINGYUN)

Fasola szparagowa to pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej roślina strączkowa, która doskonale sprawdza się w kuchni jak dodatek do głównego dania oraz składnik sałatek, zapiekanek, dań z makaronu i zup. Wśród jej odmian wyróżniamy: żółtą, fioletową i zieloną fasolkę szparagową.

Polacy uwielbiają ją za smak i jej właściwości. Jest niskokaloryczna, reguluje poziom cukru w organizmie, wzmacnia kości, usprawnia pracę układu immunologicznego i sercowo-naczyniowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu.

Pomaga również złagodzić objawy dolegliwości związanych z nerkami i pęcherzem moczowym. Poza tym regularne spożywanie fasolki szparagowej odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworu piersi i szyjki macicy.

Pomimo szerokiej gamy prozdrowotnych walorów, jakie posiada fasolka, spożywanie tego warzywa w nieodpowiedni sposób może wpływać niekorzystnie na nasz organizm. Zdaniem lekarzy i dietetyków powinniśmy unikać jedzenia tego warzywa w formie surowej. Nieugotowana fasolka zawiera fazynę, która jest trująca - może zaburzać prawidłową pracę naszych jelit i wywoływać takie dolegliwości jak wymioty, nudności i bóle brzucha. Na szczęście ten trujący glikozyd zostaje zneutralizowany pod wpływem wysokiej temperatury. Żeby uniknąć problemów zdrowotnych, należy przez parę minut gotować fasolkę we wrzącej wodzie.

Smak gotowanej fasolki warto wzbogacić odrobiną bazylii, czosnku, oregano, mięty, rozmarynu i oliwy z oliwek. W trosce o nasz zdrowie nie powinniśmy dodawać do niej tłustej zasmażki z bułki tartej, która zafunduje nam spora ilość pustych kalorii i przyczyni się do zbyt wysokiego stężenia cholesterolu w krwiobiegu. Zaburzona równowaga lipidowa we krwi zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Dodawanie soli do potraw z fasolki szparagowej również nie wyjdzie nam na zdrowie. Nadmiar sodu w codziennej diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia i nowotworu żołądka.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić