Fasolka szparagowa to roślina strączkowa pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej, chętnie wykorzystywana w kuchni jako dodatek do głównych dań, sałatek, zapiekanek, dań z makaronu oraz zup. Istnieją różne jej odmiany, w tym żółta, fioletowa i zielona. To jednocześnie roślina, która w naszym kraju cieszy się olbrzymią popularnością.
Polacy cenią fasolkę szparagową za jej smak i korzystne właściwości. Jest niskokaloryczna, reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia kości oraz wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego. Ma ona jednak inne, ważne dla naszego zdrowia cechy. Dzięki obecnym w niej przeciwutleniaczom chroni nas przed wolnymi rodnikami i spowalnia proces starzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomaga również łagodzić objawy związane z chorobami nerek i pęcherza moczowego. Fasolka szparagowa pomaga także redukować ryzyko pojawiania się raka. Regularne jej spożywanie jest ważne w profilaktyce nowotworów piersi oraz szyjki macicy.
Więcej na ten temat: Jak gotować fasolkę, aby zachować jej właściwości
Niewłaściwe spożywanie fasolki może być jednak szkodliwe. Specjaliści z zakresu medycyny i dietetyki zalecają unikanie jedzenia surowej fasolki, ponieważ zawiera ona fazynę, toksyczny związek mogący wywoływać problemy trawienne, jak wymioty, nudności oraz bóle brzucha. Jednak fazynę można zneutralizować, poddając fasolkę obróbce termicznej. Aby uniknąć problemów zdrowotnych, zaleca się gotowanie fasolki przez kilka minut we wrzącej wodzie. Taki sposób przygotowania pozwoli skutecznie pozbyć się szkodliwego związku.
Zobacz również: Przepis na fasolkę szparagową po francusku
Fasolka doskonale komponuje się z różnorodnymi przyprawami. Aby podkreślić jej smak, warto dodać bazylię, czosnek, oregano, miętę, rozmaryn oraz oliwę z oliwek. Ważne jest jednak, aby unikać dodawania tłustych zasmażek z bułki tartej, które dostarczają pustych kalorii i mogą prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu. Niezdrowa równowaga lipidowa zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca oraz udarów. Nie zaleca się również solenia potraw z fasolki szparagowej, ponieważ nadmiar sodu w diecie sprzyja chorobom układu krążenia oraz zwiększa ryzyko nowotworu żołądka.
Wiele osób decyduje się także na połączenie fasolki z imbirem i skórką pomarańczową. Fasolka szparagowa w wersji obiadowej świetnie komponuje się także z duszonymi lub smażonymi warzywami.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.