Prozdrowotne właściwości kiszonej kapusty
W kapuście kiszonej znajdziemy takie cenne elementy jak witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas i wapń. Ta uwielbiana przez wielu mieszkańców kraju nad Wisłą kiszonka jest bogatym źródłem kobalaminy (witamina B12), która odgrywa ważną rolę podczas procesu produkcji czerwonych krwinek, usprawnia pracę układu nerwowego, poprawia samopoczucie oraz umożliwia syntezę komórek w naszym organizmie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiszona kapusta jest również naturalny probiotykiem. Znajdziemy w niej szczepy dobrych bakterii wpływających pozytywnie na układ trawienny i pracę jelit. Regularne spożywanie tej popularnej kiszonki podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i zmniejsza ryzyko depresji. Jest produktem niskokalorycznym, więc bez obawy na stałe do swojego codziennego jadłospisu mogą włączyć ją osoby borykające się z nadwagą i otyłością.
Niezwykłe połączenie kapusty kiszonej z oliwą z oliwek
Kiszona kapusta jest świetnym dodatkiem zarówno do mięsnych, jak i rybnych potraw. Możemy z niej przyrządzić zupę (kapuśniak), bigos, tradycyjną kapustę z grzybami, farsz do pierogów i pasztecików, także zrobić pyszną i zdrową surówkę. Nie każdy jednak wie, że niezwykle smaczne i jednocześnie bardzo zdrowe jest połączenie kapusty kiszonej z oliwą z oliwek.
Ten produkt jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego, niszczy wolne rodniki i chroni nas przed rozwojem komórek nowotworowych. Spożywanie kapusty kiszonej w połączeniu z oliwą sprawia, że zawarte w tych produktach cenne substancje lepiej wchłaniają się do naszego organizmu. Żeby uniknąć wzdęć, zaparć i bólu brzucha, to połączenie warto wzbogacić kminkiem i cebulą.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.