aktualizacja 

Polacy je uwielbiają. Cierpienie dla jelit i wątroby

8

Parówki to jeden z ulubionych wyborów Polaków, jeśli chodzi o śniadanie czy kolację. Przygotowuje się je łatwo i smakują świetnie, zwłaszcza z dodatkiem musztardy lub ketchupu. Ale czy zastanawiamy się, jak wpływają na nasze zdrowie, zanim po nie sięgniemy?

Polacy je uwielbiają. Cierpienie dla jelit i wątroby
Regularne spożywanie parówek nie tylko prowadzi do nadwagi. To także inne zagrożenia dla zdrowia (Adobe Stock, Grigor Yepremyan)

Joey Chestnut osiągnął imponujący wynik na Międzynarodowych Zawodach w Jedzeniu Hot Dogów w USA, zjadając aż 83 parówki w ciągu 10 minut. Zdaniem naukowców, w tym krótkim czasie dostarczył sobie tygodniową ilość kalorii. Parówki są kaloryczne, przy czym 100 g zawiera około 230 kcal, choć dokładne wartości zależą od producenta i typu mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wielki test parówek. Jednej nie mogli przełknąć

Lubisz parówki? Jesteś narażony na nadwagę

Należy pamiętać, że częste jedzenie parówek może prowadzić do nadwagi i otyłości. To oczywiste, jeśli popatrzymy na ich skład. Większość parówek zawiera niewiele wartości odżywczych i sporo tłuszczu. Jeśli nie potrafimy się powstrzymać lub nie mamy czasu na bardziej wartościowy posiłek, wybierajmy parówki z jak największą zawartością mięsa. Unikajmy produktów zawierających mięso oddzielone mechanicznie.

Parówki to źródło złego cholesterolu i kwasów tłuszczowych

Kolejnym niebezpieczeństwem związanym z regularnym spożywaniem parówek jest ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych podnosi poziom złego cholesterolu LDL we krwi, co może prowadzić do miażdżycy, zawału serca lub udaru mózgu. Utrzymywanie tego parametru w normie jest więc bardzo ważne.

Substancje zawarte w parówkach, które tak chętnie jemy, mogą obciążać nasze organy wewnętrzne, zwłaszcza wątrobę, która odpowiada za metabolizm tłuszczów. Nasycone kwasy tłuszczowe są wchłaniane w jelicie i przenoszone do wątroby, co może znacząco obciążać ten organ i zaburzać jego funkcjonowanie przy regularnym spożywaniu tłustych potraw. Nadmierne obciążenie wątroby może z kolei prowadzić do dużych problemów z układem trawiennym.

Co zaskakujące, według badań naukowców z Uniwerystetu w Karolinie Północnej, regularne jedzenie parówek jest także bardzo szkodliwe dla dzieci. Spożycie zaledwie 12 parówek miesięcznie może spowodować znaczący wzrost ryzyka białaczki u nieletnich - nawet sześciokrotny!

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić