Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Polacy jedzą na potęgę. Tak wyniszczają stawy, żołądek i jelita

327

To jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Niestety, w nadmiarze może prowadzić do zakwaszenia organizmu i wyniszczenia żołądka. Lepiej jeść go z umiarem.

Grzybki marynowane nie powinny być jedzone regularnie
Grzybki marynowane nie powinny być jedzone regularnie

W tym roku zbiory grzybów były wyjątkowo obfite. Leśne skarby Polacy chętnie suszą, mrożą, ale też marynują. Zamknięte w słoiczku grzyby stanowią doskonała przekąskę, jak również mogą być dodatkiem do kanapek, tatara czy sałatki. Aby przygotować marynowane grzybki należy je na początku obgotować. Niestety, jest to proces, który pozbawia ich wielu cennych właściwości.

Obróbka termiczna niszczy też obecne w grzybach enzymy, z kolei samo marynowanie nie podnosi ich walorów prozdrowotnych, a wręcz przeciwnie. Ocet spirytusowy, który najczęściej wybieramy w Polsce do przygotowania tej smacznej przekąski sprawia, że grzyby stają się ciężkostrawne.

Dodatek ten podrażnia również błonę śluzową żołądka i uszkadzać ściany żołądka, nasilając tym samym objawy osób cierpiących na chorobę wrzodową. I chociaż marynowane przetwory zwiększają też wydzielanie kwasów żołądkowych i w związku z tym stanowią doskonały dodatek do posiłków, to nie powinniśmy sięgać po nie za często. Zakwaszenie organizmu powoduje bóle stawów, stany zapalne jelit, skurcze, migreny oraz przewlekłe zmęczenie.

Ocet spirytusowy zawiera również kwas octowy, który niszczy czerwone krwinki. To dlatego marynowanych przysmaków nie powinny jeść osoby z niską ilość czerwonych krwinek, chorujące na anemię oraz kobiety w ciąży, u których niedokrwistość występuje bardzo często. Spadek liczby czerwonych krwinek w ich przypadku jest wyjątkowo niebezpieczny i może mieć szkodliwy wpływ na rozwijający się płód.

Zdecydowanie lepiej byłoby wybrać ocet jabłkowy, który pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i wpływa pozytywnie na proces trawienia. Eksperci ds. żywienia polecają też, by zamiast marynować grzyby, poddać je procesowi fermentacji, czyli prościej mówiąc – ukisić.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić