Polacy omijają ten olej w sklepach. To błąd. Jeden z najzdrowszych na półce

48

Olej lniany, często omijany w sklepach przez Polaków, którzy przyzwyczajeni są do korzystania np. z oleju rzepakowego, stanowi bogate źródło wartościowych składników odżywczych. Jego regularne spożywanie, w ilości dwóch łyżek dziennie, może znacząco poprawić funkcjonowanie naszego organizmu!

Polacy omijają ten olej w sklepach. To błąd. Jeden z najzdrowszych na półce
Dwie łyżki dziennie. Olej lniany działa cuda (Getty Images, Polina Strelkova)

Olej lniany jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas alfa-linolenowy (ALA) – omega-3, oraz kwas linolowy (LA) – omega-6. Dodatkowo zawiera witaminę E, magnez, potas i wapń.

Chociaż jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie, w przeciwieństwie do nasion lnu nie zawiera błonnika, białka ani lignanów.

Kwas alfa-linolenowy jako kwas omega-3, jest kluczowy dla zdrowia serca. Wspomaga regulację ciśnienia krwi, redukuje poziom "złego" cholesterolu (LDL) oraz działa przeciwzapalnie.

Kolejne informacje w artykule po materiale wideo

Zobacz także: Co daje picie oleju lnianego na czczo?

Warto zaznaczyć, że witamina E działa jako antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i wspierając zdrowie skóry oraz wzroku.

Kiedy warto sięgnąć po olej lniany?

Olej lniany jest szczególnie polecany dla osób zmagających się z wysokim ciśnieniem krwi, stanami zapalnymi (takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów), chorobami skóry (np. atopowe zapalenie skóry) oraz problemami z włosami i paznokciami.

Jego regularne spożywanie wspiera także pamięć, koncentrację i nastrój, a także jest pomocne w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym.

Należy jednak unikać oleju lnianego, jeśli stosujemy leki przeciwzakrzepowe, gdyż może on wpływać na krzepnięcie krwi.

Zalecana dzienna ilość oleju lnianego

Zalecane jest spożywanie od 1 do 2 łyżek stołowych oleju lnianego dziennie. W przypadku wykorzystywania oleju lnianego jako wsparcia w leczeniu konkretnych schorzeń, dawka może się różnić zależnie od wskazówek lekarza lub dietetyka.

Niektórzy specjaliści sugerują spożycie większej ilości oleju (do 3 łyżek dziennie) w celu wspomagania zdrowia stawów i regeneracji mięśni.

Warto jednak pamiętać, że spożycie dużych ilości na raz może skutkować biegunką lub innymi dolegliwościami żołądkowymi. Olej lniany jest również wrażliwy na światło, powietrze i ciepło, co może powodować jego utlenianie. Dlatego najlepiej przechowywać go w lodówce i zużyć w ciągu kilku tygodni od otwarcia.

Autor: JAR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić