Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Polacy się nią zajadają. Eksperci nie mają dobrych wieści

218

Szynka - chętnie sięgamy po nią na śniadanie, kolację czy w ramach przekąski. Niestety, naukowcy z Cambridge nie mają dobrych wiadomości dla wielbicieli tej wędliny. Jedzenie nawet dwóch plasterków szynki dziennie może nam poważnie zaszkodzić.

Polacy się nią zajadają. Eksperci nie mają dobrych wieści
Ograniczenie mięsa wyjdzie nam na zdrowie! (Pixabay)

Coraz częściej możemy usłyszeć zalecenia odnośnie odgraniczenia spożywania mięsa. Jak się okazuje - powinniśmy to robić nie tylko ze względu na środowisko.

Badacze z Wielkiej Brytanii dowiedli, że spożywanie przetworzonych wędlin ma też znaczny wpływ na nasze zdrowie.

Jak podaje portal kobieta.gazeta.pl, nawet 98 proc. polskich gospodarstw kupuje mięso regularnie (dane Consumer Panel Services GfK). Największy procent naszych zakupów stanowi wieprzowina, której spożywamy nawet 45 kg rocznie. Na drugim miejscu jest drób (26 kg) a na trzecim wołowina, której spożywamy średnio zaledwie 1,8 kg.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przepis na klasyczny sos boloński. Skosztuj, a poczujesz się jak we Włoszech

Nie ma jednak znaczenia, czy spożywamy czerwone mięso, czy przetworzone produkty. Na Univeristy of Cambridge badaniu poddano 1,97 mln osób z 20 krajów Europy, Ameryk, Azji Południowo-Wschodniej,zachodnich regionów Pacyfiku czy znad wschodu Morza Śródziemnego. Wnioski płynące z badań nie pozostawiają złudzeń - regularne spożywanie przetworzonego mięsa jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.

Ograniczasz mięso? Wyjdzie ci to na zdrowie

Jeśli regularnie jemy ok. 50 g przetworzonego mięsa (tyle ważą zaledwie dwa plasterki szynki), to zwiększa się ryzyko naszego zachorowania na cukrzycę typu 2 o 15 proc. przez kolejne 10 lat.

Niemniej ryzykujemy, jeśli codziennie jemy czerwone i nieprzetworzone mięso. Nawet 100 g steka w 10 proc. przyczynia się do wzrostu zapadalności na cukrzycę typu 2.

W teorii najmniej (bo tylko w 8 proc.) naszą sytuację pogarsza drób. Ale tutaj potrzebne są dodatkowe badania.

Chociaż nasze ustalenia dostarczają bardziej kompleksowych dowodów na związek między spożyciem drobiu a cukrzycą typu 2., pozostaje on niepewny i wymaga dalszych badań - mówiła w rozmowie z "The Guardian" prof. Nita Forouhi z uniwersytetu w Cambridge.
Potwierdza to zalecenia dotyczące ograniczenia spożycia - podkreśliła prof. Forouhi.
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić