Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Polacy się zajadają, bo jest smaczna i tania. Ale to siedlisko rtęci

436

Ze względu na zawartość witamin, związków mineralnych i innych cennych elementów są uważane za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Jak się jednak okazuje, nie wszystkie gatunki powinny znaleźć się w naszym codziennym menu. Sprawdź, które ryby zawierają najwięcej szkodliwych substancji.

Polacy się zajadają, bo jest smaczna i tania. Ale to siedlisko rtęci
Które ryby kumulują najwięcej rtęci? (Licencjodawca, wuilandie)

Ryby są bardzo zdrowe i warto je spożywać regularnie. Zawierają sporo wartościowego białka, cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę A, D, E, witaminy z grupy B, jod, selen, mangan, potas, fluor, magnez i żelazo. Niestety niektóre gatunki są karmione odpadami i paszą zawierającą antybiotyki i pestycydy. Zdarza się, że cały czas mają styczność ze swoimi odchodami, pasożytami i bakteriami. Mogą być także naszpikowane ciężkimi metalami takimi jak rtęć, kadm i ołów i nie przedstawiać praktycznie żadnych wartości odżywczych.

Jedną z najbardziej szkodliwych dla naszego zdrowia substancji jest rtęć. Organiczna postać tego pierwiastka, jaką jest metylortęć, dostaje się do organizmu ryb przez skrzela, a po zjedzeniu rybnej potrawy przenika do również naszej, krwi, komórek i narządów wewnętrznych. Ten niebezpieczny związek chemiczny zaburza prawidłową pracę układu nerwowego i podnosi ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Polacy się zajadają, bo jest smaczna i tania. Ale to siedlisko rtęci

Największe ilości rtęci i metylortęci zawierają: rekiny, szczupaki, łososie, węgorze, mieczniki, śledzie, strzępiele, tuńczyki w puszce, wędzone makrele, ośmiornice i kraby. Sporo rtęci znajdziemy także w rybach maślanych, do których można zaliczyć takie gatunki jak kostropak, eskolar, żuwak i błyszczyk. Eksperci żywieniowi nie polecają spożywania też tanich ryb, które niestety są uwielbiane przez Polaków - unikać trzeba pangi i tilapii.

Żeby uniknąć niepożądanych skutków zdrowotnych, podczas robienia zakupów powinniśmy uważnie czytać skład umieszczony na opakowaniu danego produktu spożywczego. Warto również upewnić się, że wybierany przez nas gatunek ryby nie pochodzi z zanieczyszczonych wód i dużych azjatyckich rzek i nie zostały wyhodowane w nieodpowiednich warunkach sanitarnych.

Zobacz także: Upolitycznienie systemu emerytalnego. "Trzeba skończyć z rozdawnictwem"
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić