Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Polacy się zajadają, bo jest smaczna i tania. Ale to siedlisko rtęci

436

Ze względu na zawartość witamin, związków mineralnych i innych cennych elementów są uważane za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Jak się jednak okazuje, nie wszystkie gatunki powinny znaleźć się w naszym codziennym menu. Sprawdź, które ryby zawierają najwięcej szkodliwych substancji.

Polacy się zajadają, bo jest smaczna i tania. Ale to siedlisko rtęci
Które ryby kumulują najwięcej rtęci? (Licencjodawca, wuilandie)

Ryby są bardzo zdrowe i warto je spożywać regularnie. Zawierają sporo wartościowego białka, cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę A, D, E, witaminy z grupy B, jod, selen, mangan, potas, fluor, magnez i żelazo. Niestety niektóre gatunki są karmione odpadami i paszą zawierającą antybiotyki i pestycydy. Zdarza się, że cały czas mają styczność ze swoimi odchodami, pasożytami i bakteriami. Mogą być także naszpikowane ciężkimi metalami takimi jak rtęć, kadm i ołów i nie przedstawiać praktycznie żadnych wartości odżywczych.

Jedną z najbardziej szkodliwych dla naszego zdrowia substancji jest rtęć. Organiczna postać tego pierwiastka, jaką jest metylortęć, dostaje się do organizmu ryb przez skrzela, a po zjedzeniu rybnej potrawy przenika do również naszej, krwi, komórek i narządów wewnętrznych. Ten niebezpieczny związek chemiczny zaburza prawidłową pracę układu nerwowego i podnosi ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Polacy się zajadają, bo jest smaczna i tania. Ale to siedlisko rtęci

Największe ilości rtęci i metylortęci zawierają: rekiny, szczupaki, łososie, węgorze, mieczniki, śledzie, strzępiele, tuńczyki w puszce, wędzone makrele, ośmiornice i kraby. Sporo rtęci znajdziemy także w rybach maślanych, do których można zaliczyć takie gatunki jak kostropak, eskolar, żuwak i błyszczyk. Eksperci żywieniowi nie polecają spożywania też tanich ryb, które niestety są uwielbiane przez Polaków - unikać trzeba pangi i tilapii.

Żeby uniknąć niepożądanych skutków zdrowotnych, podczas robienia zakupów powinniśmy uważnie czytać skład umieszczony na opakowaniu danego produktu spożywczego. Warto również upewnić się, że wybierany przez nas gatunek ryby nie pochodzi z zanieczyszczonych wód i dużych azjatyckich rzek i nie zostały wyhodowane w nieodpowiednich warunkach sanitarnych.

Zobacz także: Upolitycznienie systemu emerytalnego. "Trzeba skończyć z rozdawnictwem"
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"Nie miał szans". Jest nagranie z kolizji motocyklisty w Warszawie
Napięta sytuacja w Turcji. Przedłużono zakaz zgromadzeń
Malowali swastyki na banerach wyborczych. Szuka ich policja
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Smutny widok w polskich lasach. Problem narasta wiosną
Papież mógł umrzeć. Poruszająca relacja lekarza
Rosjanin pokazał nagranie. Odwiedzili go żołnierze Putina
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić