Wielu mieszkańców kraju nad Wisłą stosuje w kuchni popularną mieszankę przypraw, żeby nadać wyrazisty smak ulubionym daniom. Zanim jednak sięgniemy po "jarzynkę", warto bliżej zapoznać się z jej składem. W uniwersalnej mieszance – jak sama nazwa wskazuje - rzeczywiście znajdziemy suszone warzywa, takie jak marchewka, czosnek, cebula, papryka, natka pietruszki, pasternak, liście selera czy pomidory.
Niestety stanowią one tylko 15 proc. wśród wszystkich składników. Pozostałe z nich to sól, cukier, barwniki oraz sztuczne polepszacze smaku. Jedną z najbardziej szkodliwych substancji obecną w przyprawie jest sól, która nie bez powodu jest potocznie nazywana białą śmiercią. Dieta bogata w sól podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru mózgu, kamicy nerek, osteoporozy oraz niektórych nowotworów, a szczególnie raka żołądka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), każdy z nas w trosce o swoje zdrowie nie powinien przekraczać dziennej dawki soli, która wynosi pięć gramów. Nadmiar cukru w codziennym jadłospisie również niekorzystnie wpływa na naszą kondycję zdrowotną. Sięgając regularnie po produkty o dużej zawartości tej słodkiej substancji, narażamy się na pojawienie się nadwagi, otyłości, próchnicy zębów, cukrzycy oraz nasilenie stanów zapalnych.
Glutaminianu sodu - eksperci ostrzegają
Swoje walory smakowe "jarzynka" zawdzięcza przede wszystkim zawartości glutaminianu sodu, który występuje w niej pod postacią ekstraktu drożdżowego, hydrolizatu białka roślinnego i glutaminianu monosodowego. Eksperci ostrzegają, że nadmiar tej substancji w naszym organizmie niesie ze sobą wiele niepożądanych konsekwencji zdrowotnych.
Zobacz także: Zawartość soli w gotowych mieszankach przypraw
Po spożyciu glutaminianu sodu w nadmiarze pojawić się mogą zawroty głowy, mrowienie w karku, czerwone plamy na skórze, zaczerwienienie na twarzy, drżenie rąk oraz wzrasta ciśnienie krwi z powodu nadmiaru sodu – podkreślała podczas rozmowy WP abcZdrowie ekspertka żywieniowa mgr Agnieszka Piskała-Topczewska.
Chcąc w przyszłości uniknąć problemów zdrowotnych, zamiast tzw. jarzynki do potraw lepiej dodajmy świeże warzywa i zdrowe przyprawy takie jak lubczyk, tymianek czy estragon.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.