Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Polacy stosują na potęgę. Jej używanie jest bardzo szkodliwe

123

Popularna w Polsce przyprawa, czyli tzw. jarzynka jest chętnie dodawana do wielu potraw, m.in. zup, sosów czy dressingów sałatkowych. I chociaż poprawia smak dania, to jej stosowanie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jej skład jeży włos na głowie.

Polacy stosują na potęgę. Jej używanie jest bardzo szkodliwe
Uwaga na popularną "jarzynkę". Lepiej nie dodawać jej do zupy (Licencjodawca)

Wielu mieszkańców kraju nad Wisłą stosuje w kuchni popularną mieszankę przypraw, żeby nadać wyrazisty smak ulubionym daniom. Zanim jednak sięgniemy po "jarzynkę", warto bliżej zapoznać się z jej składem. W uniwersalnej mieszance – jak sama nazwa wskazuje - rzeczywiście znajdziemy suszone warzywa, takie jak marchewka, czosnek, cebula, papryka, natka pietruszki, pasternak, liście selera czy pomidory.

Niestety stanowią one tylko 15 proc. wśród wszystkich składników. Pozostałe z nich to sól, cukier, barwniki oraz sztuczne polepszacze smaku. Jedną z najbardziej szkodliwych substancji obecną w przyprawie jest sól, która nie bez powodu jest potocznie nazywana białą śmiercią. Dieta bogata w sól podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru mózgu, kamicy nerek, osteoporozy oraz niektórych nowotworów, a szczególnie raka żołądka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), każdy z nas w trosce o swoje zdrowie nie powinien przekraczać dziennej dawki soli, która wynosi pięć gramów. Nadmiar cukru w codziennym jadłospisie również niekorzystnie wpływa na naszą kondycję zdrowotną. Sięgając regularnie po produkty o dużej zawartości tej słodkiej substancji, narażamy się na pojawienie się nadwagi, otyłości, próchnicy zębów, cukrzycy oraz nasilenie stanów zapalnych.

Glutaminianu sodu - eksperci ostrzegają

Swoje walory smakowe "jarzynka" zawdzięcza przede wszystkim zawartości glutaminianu sodu, który występuje w niej pod postacią ekstraktu drożdżowego, hydrolizatu białka roślinnego i glutaminianu monosodowego. Eksperci ostrzegają, że nadmiar tej substancji w naszym organizmie niesie ze sobą wiele niepożądanych konsekwencji zdrowotnych.

Po spożyciu glutaminianu sodu w nadmiarze pojawić się mogą zawroty głowy, mrowienie w karku, czerwone plamy na skórze, zaczerwienienie na twarzy, drżenie rąk oraz wzrasta ciśnienie krwi z powodu nadmiaru sodu – podkreślała podczas rozmowy WP abcZdrowie ekspertka żywieniowa mgr Agnieszka Piskała-Topczewska.

Chcąc w przyszłości uniknąć problemów zdrowotnych, zamiast tzw. jarzynki do potraw lepiej dodajmy świeże warzywa i zdrowe przyprawy takie jak lubczyk, tymianek czy estragon.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić