Ewa Sas
Ewa Sas| 
aktualizacja 

Polscy naukowcy alarmują! Greckie figi pełne rakotwórczych mikotoksyn

10

Do Europejskiego Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) wpłynęło z Polski zgłoszenie dotyczące greckich fig. Okazuje się, że zawierają one wysokie zawartości mikotoksyny - aflatoksyny (AF), znacznie przewyższające normy ustalone przez Unię Europejską.

Polscy naukowcy alarmują! Greckie figi pełne rakotwórczych mikotoksyn
W figach wykryto rakotwórcze związki (Pixabay)

Po kontroli na polskim rynku i analizach laboratoryjnych w greckich figach wykryto najniebezpieczniejszą aflatoksynę B1 w ilości 21,62 µg/kg przy maksymalnej dopuszczalnej zawartości 6 µg/kg oraz aflatoksyny ogółem (B1, B2, G1, G2) na poziomie 26,35 µg/kg przy maksymalnie dopuszczalne 10 µg/kg.

Greckie figi z rakotwórczymi substancjami. Czym są aflatoksyny?

Aflatoksyny powstają podczas produkcji, zbioru, przechowywania i przetwarzania żywności oraz paszy. Pojawienie się aflatoksyny w jedzeniu ludzkim bądź paszy dla zwierząt może mieć działanie rakotwórcze. Związki te są silnie toksyczne, zwłaszcza aflatoksyna B1, która ma silne działanie rakotwórcze.

Objawy zatrucia aflatoksynami to nudności, wymioty, bóle brzucha i drgawki - charakterystyczne dla ostrego zapalenia wątroby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przecier ogórkowy do słoików na zimę. Wystarczą cztery proste składniki

Długotrwałe narażenie prowadzi również do różnych powikłań, takich jak opóźnienie wzrostu, marskość wątroby i rak wątrobowokomórkowy. Badacze twierdzą, że na zanieczyszczenie suszonych fig mogły mieć wpływ takie kwestie, jak warunki pogodowe, praktyki rolnicze ale też warunki, w jakich owoce były przetwarzane i przechowywane.

Aflatoksyny są bardzo odporne na działanie czynników zewnętrznych. Nie ulegają zniszczeniu pod wpływem ciepła, a więc nie pozbędziemy się ich dzięki gotowaniu czy pieczeniu. Są też kwaso odoporne, a to oznacza, że... mogą trafić do krowiego mleka, jeśli krowa żywiła się zainfekowaną paszą! Jako konsumenci nie jesteśmy w stanie dostrzec, czy dana żywność zawiera aflatoksyny, dlatego należy ją wyrzucić, jeśli tylko otrzymamy taki komunikat.

Aflotoksyny pojawiają się nie tylko w figach. Podatne na nie są też orzeszki ziemne, kukurydza, orzechy i np. ryż

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić