Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Ewa Sas
Ewa Sas | 
aktualizacja 

Polscy naukowcy alarmują! Greckie figi pełne rakotwórczych mikotoksyn

10

Do Europejskiego Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) wpłynęło z Polski zgłoszenie dotyczące greckich fig. Okazuje się, że zawierają one wysokie zawartości mikotoksyny - aflatoksyny (AF), znacznie przewyższające normy ustalone przez Unię Europejską.

Polscy naukowcy alarmują! Greckie figi pełne rakotwórczych mikotoksyn
W figach wykryto rakotwórcze związki (Pixabay)

Po kontroli na polskim rynku i analizach laboratoryjnych w greckich figach wykryto najniebezpieczniejszą aflatoksynę B1 w ilości 21,62 µg/kg przy maksymalnej dopuszczalnej zawartości 6 µg/kg oraz aflatoksyny ogółem (B1, B2, G1, G2) na poziomie 26,35 µg/kg przy maksymalnie dopuszczalne 10 µg/kg.

Greckie figi z rakotwórczymi substancjami. Czym są aflatoksyny?

Aflatoksyny powstają podczas produkcji, zbioru, przechowywania i przetwarzania żywności oraz paszy. Pojawienie się aflatoksyny w jedzeniu ludzkim bądź paszy dla zwierząt może mieć działanie rakotwórcze. Związki te są silnie toksyczne, zwłaszcza aflatoksyna B1, która ma silne działanie rakotwórcze.

Objawy zatrucia aflatoksynami to nudności, wymioty, bóle brzucha i drgawki - charakterystyczne dla ostrego zapalenia wątroby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przecier ogórkowy do słoików na zimę. Wystarczą cztery proste składniki

Długotrwałe narażenie prowadzi również do różnych powikłań, takich jak opóźnienie wzrostu, marskość wątroby i rak wątrobowokomórkowy. Badacze twierdzą, że na zanieczyszczenie suszonych fig mogły mieć wpływ takie kwestie, jak warunki pogodowe, praktyki rolnicze ale też warunki, w jakich owoce były przetwarzane i przechowywane.

Aflatoksyny są bardzo odporne na działanie czynników zewnętrznych. Nie ulegają zniszczeniu pod wpływem ciepła, a więc nie pozbędziemy się ich dzięki gotowaniu czy pieczeniu. Są też kwaso odoporne, a to oznacza, że... mogą trafić do krowiego mleka, jeśli krowa żywiła się zainfekowaną paszą! Jako konsumenci nie jesteśmy w stanie dostrzec, czy dana żywność zawiera aflatoksyny, dlatego należy ją wyrzucić, jeśli tylko otrzymamy taki komunikat.

Aflotoksyny pojawiają się nie tylko w figach. Podatne na nie są też orzeszki ziemne, kukurydza, orzechy i np. ryż

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić