Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Polska zupa najgorszą na świecie. Wzbudza ogromne kontrowersje

175

Jak co roku przewodnik po światowych kuchniach Taste Atlas opublikował ranking obejmujący potrawy z całego świata. W kategorii najgorszych zup pierwsze miejsce zdobyła nasza polska tradycyjna czernina. Nie od dzisiaj to danie wzbudza kontrowersje. Czy rzeczywiście nie powinniśmy jej jeść?

Polska zupa najgorszą na świecie. Wzbudza ogromne kontrowersje
Czernina została uznana za najgorszą zupę na świecie (East News, Bartosz Krupa)

Czernina znana również jako zalewajka czy czarna polewka pochodzi z kuchni staropolskiej. Dawniej ta tradycyjna potrawa miała znaczenie symboliczne i była podawana przez rodziców kawalerowi starającemu się o rękę ich córki.

Jeśli pojawiła się na stole, oznaczało, że członkowie rodziny nie uznali go za odpowiedniego kandydata. Jak napisał Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu" Jacek Soplica przestał odwiedzać rodzinny dom swojej ukochanej Ewy Horeszkówny, przeczuwając, że zostanie upokorzony czarną polewką.

Ze względu na swój nietypowy skład i specyficzny smak czernina ma wielu przeciwników, a w styczniu 2023 roku portal Taste Atlas uznał ją z najgorszą zupę na świecie. Niechęć może wzbudzić dodatek kaczej, gęsiej lub króliczej krwi. Czasem podczas jej przygotowania używana jest również krew wieprzowa. Dodatkowo dodaje się do niej ocet z cukrem, żeby zabezpieczyć ten składnik przed krzepnięciem.

Zalewajkę gotuje się na bazie mięsnego wywaru z kury, kaczki gęsi lub królika i dodaje się do niej suszone owoce oraz korzenne przyprawy takie jak goździki czy cynamon. Można do niej dorzucić również miód, cząber i majeranek. Wszystkie te składniki sprawiają, że zupa ma jednocześnie kwaśno-słodki i pikantny smak oraz charakterystyczny zapach.

Czarną polewkę podaje się z kluskami lanymi, domowym makaronem, albo pokrojonymi w kostkę gotowanymi ziemniakami. Z pewnością wiele osób zastanawia się, czy czernina jest zdrowa.

Okazuje się, że ta zupa jest sycącą, dodaje energii i można ją uznać za naturalny afrodyzjak, ponieważ poprawia potencję. Poza tym znajdziemy w niej znaczne ilości łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów oraz witaminy i cenne związki mineralne. poza tym spożywając zalewajkę, dostarczamy do naszego organizmu odpowiednie ilości żelaza, które zapobiega rozwojowi anemii (niedokrwistości).

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić