Dlaczego warto włączyć amarantus do diety?
W amarantusie znajduje się białko, wapń, cynk, żelazo oraz witaminy A i C. Amarantus jest również naturalnie bezglutenowy, co czyni go dobrym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu. Zawartość błonnika i przeciwutleniaczy oraz obecność lizyny, niezbędnego aminokwasu, czyni go z kolei cennym źródłem energii i wspomaga wchłanianie wapnia.
Właściwości zdrowotne amarantusa
1. Wzmocnienie kości. Amarantus jest bogatym źródłem wapnia, wspierającym zdrowie kości.
2. Ochrona serca. Zawarty w nim magnez i kwas fenolowy pomagają chronić serce i utrzymywać poziom cholesterolu w normie.
3. Dodaje energii i buduje mięśnie. Amarantus jest źródłem białka roślinnego.
4. Wsparcie trawienia. Jako produkt bezglutenowy, jest nie tylko dobrym wyborem dla osób z celiakią, a zawartość błonnika sprawia, że amarantus wspiera utratę wagi i zapewnia uczucie sytości.
5. Działanie przeciwzapalne. Z badań opublikowanych w Molecular Nutrition and Food Research wynika, że dzięki amarantusowi można zmniejszyć kilka markerów stanu zapalnego. Amarantus łagodzi również ból.
6. Właściwości antyoksydacyjne. Z badań opublikowanych w Plant Foods for Human Nutrition wynika, że amarantus jest dobrym źródłem fenoli i pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniem przez alkohol. Co więcej, amarantus wspiera odporność i ogólne samopoczucie.
7. Kontrola cukru we krwi. Amarantus jest zalecany osobom narażonym na cukrzycę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak włączyć amarantusa do diety?
Roślinę tę można spożywać na różne sposoby.
1. Ziarna, po ugotowaniu, mogą być alternatywą dla ryżu.
2. Na surowo, w formie ekspandowanej, czyli "dmuchanej". Świetnie smakuje z jogurtem.
3. Ugotowane ziarna mogą zastąpić płatki owsiane i inne płatki śniadaniowe.
4. Podsmażone z ulubionymi przyprawami (zalecamy pieprz i kminek) liście. To doskonała przystawka!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.