Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Pomaga schudnąć, poprawia trawienie. W Polsce wciąż niedoceniany

1

Amarantus to superfood, który zyskał uznanie ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne. Jadalne są nasiona tej bezglutenowej rośliny zbożowej, jak i jej liście. Co dokładnie oferuje nam amarantus i w jaki sposób włączyć go do diety?

Pomaga schudnąć, poprawia trawienie. W Polsce wciąż niedoceniany
Jakie właściwości ma amarantus? (Licencjodawca, Prashant Chauhan)

Dlaczego warto włączyć amarantus do diety?

W amarantusie znajduje się białko, wapń, cynk, żelazo oraz witaminy A i C. Amarantus jest również naturalnie bezglutenowy, co czyni go dobrym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu. Zawartość błonnika i przeciwutleniaczy oraz obecność lizyny, niezbędnego aminokwasu, czyni go z kolei cennym źródłem energii i wspomaga wchłanianie wapnia.

Właściwości zdrowotne amarantusa

1. Wzmocnienie kości. Amarantus jest bogatym źródłem wapnia, wspierającym zdrowie kości.

2. Ochrona serca. Zawarty w nim magnez i kwas fenolowy pomagają chronić serce i utrzymywać poziom cholesterolu w normie.

3. Dodaje energii i buduje mięśnie. Amarantus jest źródłem białka roślinnego.

4. Wsparcie trawienia. Jako produkt bezglutenowy, jest nie tylko dobrym wyborem dla osób z celiakią, a zawartość błonnika sprawia, że amarantus wspiera utratę wagi i zapewnia uczucie sytości.

5. Działanie przeciwzapalne. Z badań opublikowanych w Molecular Nutrition and Food Research wynika, że dzięki amarantusowi można zmniejszyć kilka markerów stanu zapalnego. Amarantus łagodzi również ból.

6. Właściwości antyoksydacyjne. Z badań opublikowanych w Plant Foods for Human Nutrition wynika, że amarantus jest dobrym źródłem fenoli i pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniem przez alkohol. Co więcej, amarantus wspiera odporność i ogólne samopoczucie.

7. Kontrola cukru we krwi. Amarantus jest zalecany osobom narażonym na cukrzycę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto jeść amarantus?

Jak włączyć amarantusa do diety?

Roślinę tę można spożywać na różne sposoby.

1. Ziarna, po ugotowaniu, mogą być alternatywą dla ryżu.

2. Na surowo, w formie ekspandowanej, czyli "dmuchanej". Świetnie smakuje z jogurtem.

3. Ugotowane ziarna mogą zastąpić płatki owsiane i inne płatki śniadaniowe.

4. Podsmażone z ulubionymi przyprawami (zalecamy pieprz i kminek) liście. To doskonała przystawka!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić