Chroni układ nerwowy
Glicyna wspomaga wiele ważnych procesów zachodzących w naszym organizmie. Wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego, bierze udział w wytwarzania żółci, jak również ma pozytywny wpływ na układ nerwowy. To aminokwas cenny dla prawidłowej pracy mózgu i mięśni.
Co więcej, poprawia kondycję naszej cery, bo działa przeciwzmarszczkowo. Pobudza również proces odbudowy keratyny. Glicyna dostarczana wraz z jedzeniem czy suplementowana, wspomaga pracę serce i chroni układ sercowo-naczyniowy przed rozwojem niebezpiecznych chorób.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Na co pomaga glicyna?
Dodatkowo łagodzi objawy i pomaga przy cukrzycy, zapaleniu stawów, niewydolności nerek, wrzodach żołądka czy stanach zapalnych mogących zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Jest stosowana przy leczeniu zaburzeń metabolicznych u pacjentów z chorobami układu krążenia. Pomaga przy otyłości, zaburzeniach snu, depresji i stanach lękowych.
Gdzie znajduje się glicyna?
Najcenniejszym źródłem aminokwasu są pestki dyni, nasiona słonecznika, otręby pszenne, płatki owsiane, orzechu włoski i arachidowe, nasiona lnu oraz sezamu.
Glicynę znajdziemy również w łososiu, halibucie, owcach morza oraz wędzonej makreli. Aby uzupełnić jej niedobór, warto też włączyć do diety żółtka jaj, piersi z kurczaka, wołowinę, jogurty naturalne, żółte sery, twaróg, kaszę gryczaną, czerwoną soczewicę, ryż, kapustę, dynię, jarmuż, maliny, kiwi oraz banany. Doskonałym uzupełnieniem diety będzie też pożywny bulion mięsny.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.