Jabłka Fuji najlepiej jeść na surowo razem ze skórką. Wtedy w pełni wykorzystamy prozdrowotne właściwości tych smacznych owoców. Można też z nich zrobić dżem, mus lub zdrowy sok. Świetnie sprawdzają się także jako składnik ciast i deserów.
Poza dużą ilością pektyn w jabłkach Fuji znajdziemy takie cenne składniki jak witamina C, witaminy z grupy B, potas, fosfor i sód. Regularne sięganie po te owoce wpływa korzystnie na naszą pamięć, usprawnia pracę układu pokarmowego oraz wzmacnia nasze zęby i dziąsła. Poza tym regulują poziom kwasu moczowego, dlatego są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę i dnę moczanową.
Zobacz także: Pieczone jabłka nadziewane. Idealne na deser
Jabłka Fuji poprawiają samopoczucie, pomagają usunąć metale ciężkie z organizmu, utrzymać prawidłowy poziom glukozy w krwiobiegu, a także zredukować objawy stanów zapalnych jelit i żołądka. Po jabłka Fuji powinni sięgać pacjenci ze schorzeniami reumatycznymi, otyłością, chorobami nerek.
Dzięki obecności histydyny, owoce te obniżają ciśnienie krwi, uspokajają i obniżają gorączkę, redukują zaburzenia snu. Kolejną zaletą jabłek Fuji jest pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, proces przemiany materii oraz kondycję zdrowotną stawów, kości i mięśni. Ten gatunek jabłek świetnie sprawdza się przy leczeniu niedokrwistości, zapalenia stawów i artrozy.